Reklama

Reklama

Calzone - pizza w kształcie pieroga

składniki na 4 porcje: 2 dag świeżych drożdży, 40 dag mąki, 6 łyżek oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag kolorowej papryki, 15 dag sera mozzarella, 1 gałązka rozmarynu, 2 gałązki natki pietruszki, 25 dag mielonego mięsa, 2 łyżki pomidorowego koncentratu, sól, pieprz, 200 ml soku pomidorowego.

Mąkę przesiać do miski, do wgłębienia wlać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Dodać 1 łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Reklama

Cebulę obrać, posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Papryki pozbawić nasion, pokroić w kostkę. Mozzarellę osączyć, pociąć na kawałki. Rozmaryn i natkę posiekać. Na pozostałej oliwie zeszklić czosnek i cebulę. Dodać mielone mięso (najlepiej wieprzowo- wołowe), smażyć do zrumienienia. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i papryką. Smażyć 5 minut. Podlać sokiem pomidorowym, dusić 5 minut. Zdjąć z ognia, po lekkim przestudzeniu wymieszać z ziołami i mozzarellą.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy około 30 cm. Nałożyć mięsno-warzywny farsz. Placek złożyć na pół i mocno zlepić brzegi. Tak powstały pieróg przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by ciasto jeszcze podrosło. Wierzch pieroga posmarować wodą, ułożyć listki natki i igiełki rozmarynu (do wody się przykleją). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 25 minut.

Dowiedz się więcej na temat: pizza | kuchnia włoska | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje