Cannelloni z papryką - niezawodny przepis prosto z Włoch
Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów. Nie oszukujmy się - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu!
Poniżej prezentujemy przepis na iście włoskie nadziewane Cannelloni. Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące.
Oto Cannelloni z papryką:
Składniki dla 4 osób:
- 12 rurek cannelloni,
- 1 zielona papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 cebule,
- 200 g mielonej cielęciny lub łopatki,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- sól I pieprz,
- 50 g boczku drobno pokrojonego,
- 30 g pieczywa tostowego,
- 40 g startego parmezanu,
- kilka listków bazylii,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę.
Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy).
Na końcu dodaj listki bazylii i przełóż ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię.
SMACZNEGO!
www.indexfood.pl