Cannelloni z papryką - niezawodny przepis prosto z Włoch

Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów. Nie oszukujmy się - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu!

Cannelloni z papryką
Cannelloni z papryką INTERIA.PL/materiały prasowe

Poniżej prezentujemy przepis na iście włoskie nadziewane Cannelloni. Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące. 
Oto Cannelloni z papryką:

Składniki dla 4 osób:

- 12 rurek cannelloni,

- 1 zielona papryka,

- 1 ząbek czosnku,

- 2 cebule,

- 200 g mielonej cielęciny lub łopatki,

- 1 szczypta gałki muszkatołowej,

- sól I pieprz,

- 50 g boczku drobno pokrojonego,

- 30 g pieczywa tostowego,

- 40 g startego parmezanu,

- kilka listków bazylii,

- 1 jajko,

- 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę.

Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy).

Na końcu dodaj listki bazylii i przełóż ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię.

SMACZNEGO!

www.indexfood.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas