Chaczapuri Adżarskie
Popularne danie kuchni gruzińskiej. Smakuje świetnie!

Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 150 ml wody
- 25 gramów świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 5 jajek
- ok. 170 g sera feta
- mozzarella w kulce - 2 sztuki
- 200 g sera żółtego
- 30 g masła
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę. Podgrzać osobno wodę oraz mleko. Nie powinny być zbyt ciepłe - gdy włożymy rękę do szklanki nie powinno parzyć. W szklance wody rozpuścić 25 gramów świeżych drożdży.Wlać wodę z drożdżami do mąki, dodać cukier. Wlewamy około 150 mililitrów mleka (nie całość) i rozpoczynamy ugniatanie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolewamy jeszcze trochę mleka i ugniatamy przez 4-5 minut.Do ciasta dodać łyżeczkę soli oraz olej.Ponownie zagnieść ciasto przez kilka minut. Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na około 50 minut.Pokruszyć ser feta, mozzarellę zetrzeć na tarce, wsypać jedną łyżkę mąki oraz 5 łyżek mleka. Ser żółty zetrzeć w osobnym naczyniu. Ostawić do lodówki.Po 45 min ciasto powinno podwoić objętość, należy wyciągnąć je na stolnicę i uformować 4 kulki mniej więcej równych rozmiarów. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.Po tym czasie kulki rozwałkować na walne placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra.Na placek kłaść 1/4 żółtego sera, tak aby jego większość znalazła się przy brzegach.Brzegi z dwóch stron zawinąć w rulon, następnie łączyć ze sobą tworząc tym samym kształt łódki.Do środka łózki wrzucić następnie 1/4 przygotowanej mieszanki serów. W misce rozbić jedno jajko, które następnie wymieszać.Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wysmarować boki jajkiem. Włożyć do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Piec przez 12-15 minut.Potem wyjąć z piekarnika, a ser lekko zruszyć widelcem.Na każdą z łódek wbijamy następnie jajko i włożyć do piekarnika na około 2 minuty.Obserwować potrawę, by nie dopuścić aby żółtko się ścięło. Po wyjęciu z piekarnika dodać jeszcze dwie niewielkie kostki masła, które szybko rozpuści się pod wpływem temperatury.