Chaczapuri Adżarskie
Popularne danie kuchni gruzińskiej. Smakuje świetnie!
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę. Podgrzać osobno wodę oraz mleko. Nie powinny być zbyt ciepłe - gdy włożymy rękę do szklanki nie powinno parzyć. W szklance wody rozpuścić 25 gramów świeżych drożdży.
Wlać wodę z drożdżami do mąki, dodać cukier. Wlewamy około 150 mililitrów mleka (nie całość) i rozpoczynamy ugniatanie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolewamy jeszcze trochę mleka i ugniatamy przez 4-5 minut.
Do ciasta dodać łyżeczkę soli oraz olej.
Ponownie zagnieść ciasto przez kilka minut. Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na około 50 minut.
Pokruszyć ser feta, mozzarellę zetrzeć na tarce, wsypać jedną łyżkę mąki oraz 5 łyżek mleka. Ser żółty zetrzeć w osobnym naczyniu. Ostawić do lodówki.
Po 45 min ciasto powinno podwoić objętość, należy wyciągnąć je na stolnicę i uformować 4 kulki mniej więcej równych rozmiarów. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.
Po tym czasie kulki rozwałkować na walne placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra.
Na placek kłaść 1/4 żółtego sera, tak aby jego większość znalazła się przy brzegach.
Brzegi z dwóch stron zawinąć w rulon, następnie łączyć ze sobą tworząc tym samym kształt łódki.
Do środka łózki wrzucić następnie 1/4 przygotowanej mieszanki serów. W misce rozbić jedno jajko, które następnie wymieszać.
Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wysmarować boki jajkiem. Włożyć do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Piec przez 12-15 minut.
Potem wyjąć z piekarnika, a ser lekko zruszyć widelcem.
Na każdą z łódek wbijamy następnie jajko i włożyć do piekarnika na około 2 minuty.
Obserwować potrawę, by nie dopuścić aby żółtko się ścięło.
Po wyjęciu z piekarnika dodać jeszcze dwie niewielkie kostki masła, które szybko rozpuści się pod wpływem temperatury.