Reklama

Chaczapuri Adżarskie

Popularne danie kuchni gruzińskiej. Smakuje świetnie!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 150 ml wody
  • 25 gramów świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • ok. 170 g sera feta
  • mozzarella w kulce - 2 sztuki
  • 200 g sera żółtego
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę. Podgrzać osobno wodę oraz mleko. Nie powinny być zbyt ciepłe - gdy włożymy rękę do szklanki nie powinno parzyć. W szklance wody rozpuścić 25 gramów świeżych drożdży.
Wlać wodę z drożdżami do mąki, dodać cukier. Wlewamy około 150 mililitrów mleka (nie całość) i rozpoczynamy ugniatanie ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dolewamy jeszcze trochę mleka i ugniatamy przez 4-5 minut.
Do ciasta dodać łyżeczkę soli oraz olej.

Ponownie zagnieść ciasto przez kilka minut. Odłożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Zostawić w temperaturze pokojowej na około 50 minut.

Pokruszyć ser feta, mozzarellę zetrzeć na tarce, wsypać jedną łyżkę mąki oraz 5 łyżek mleka. Ser żółty zetrzeć  w osobnym naczyniu. Ostawić do lodówki.

Po 45 min ciasto powinno podwoić objętość, należy wyciągnąć je na stolnicę i uformować 4 kulki mniej więcej równych rozmiarów. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 15 minut.

Po tym czasie kulki rozwałkować na walne placki o grubości nieco mniejszej niż pół centymetra.

Na placek kłaść 1/4 żółtego sera, tak aby jego większość znalazła się przy brzegach.

Brzegi z dwóch stron zawinąć w rulon, następnie łączyć ze sobą tworząc tym samym kształt łódki.

Do środka łózki wrzucić następnie 1/4 przygotowanej mieszanki serów. W misce rozbić jedno jajko, które następnie wymieszać.

Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wysmarować boki jajkiem. Włożyć do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Piec przez 12-15 minut.

Potem wyjąć z piekarnika, a ser lekko zruszyć widelcem.

Na każdą z łódek wbijamy następnie jajko i włożyć do piekarnika na około 2 minuty.

Obserwować potrawę, by nie dopuścić aby żółtko się ścięło. 

Po wyjęciu z piekarnika dodać jeszcze dwie niewielkie kostki masła, które szybko rozpuści się pod wpływem temperatury.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy