Chałka z budyniem
Słodkie pieczywo na podwieczorek

Składniki
na ciasto
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml oleju kokosowego
- 50 g cukru trzcinowego
- 125 ml mleka (+ do posmarowania wierzchu)
- 2 szczypty soli
na budyń
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie niesłodzonego budyniu śmietankowego
- 1 łyżka waniliowego cukru
do posypania
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki płatków migdałowych
Pokruszone drożdże rozmieszaj z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na ok. 20 minut. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj rozpuszczony olej kokosowy, rozczyn drożdży i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut. Odstaw je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą rozwałkuj na pasek o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 10 cm. Na każdy nałóż porcję budyniu i rozprowadź go, zostawiając duże marginesy po bokach. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i zlep krótsze brzegi. Mając 3 takie paski, zlep ich końce i zapleć z nich warkocz (można ułożyć go w wianek). Jego koniec i początek podwiń pod spód i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryj i odstaw jeszcze na 1 godzinę.
Posmaruj wierzch ciasta mlekiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Odstaw na minimum 3 godziny do wystygnięcia i ściągnięcia się budyniu. Posyp cukrem pudrem.