Chilli con carne
Sycące i aromatyczne danie w meksykańskim stylu.

Składniki
- 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- duża cebula
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- dwie puszki krojonych pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól
- pieprz
- chili lub przyprawa do chili con carne
- oregano
- bazylia
Sposób przygotowania
Pokroić drobno cebulę, podsmażyć na głębokiej patelni lub w garnku. Dodać mięso, przyprawić i rozdrobnić. Do mięso dodać po chwili pomidory. Gotować ok. 15 min, następnie dodać fasolę, kukurydzę, czosnek, łyżeczkę oregano lub bazylii i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Gotowy sos można jeść solo lub w towarzystwie makaronu, kaszy czy nachosów. Gotowe danie posypać startym żółtym serem.