Reklama

Reklama

Chilli con carne

Sycące i aromatyczne danie w meksykańskim stylu.

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • duża cebula
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • dwie puszki krojonych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • chili lub przyprawa do chili con carne
  • oregano
  • bazylia

Sposób przygotowania

Pokroić drobno cebulę, podsmażyć na głębokiej patelni lub w garnku. Dodać mięso, przyprawić i rozdrobnić. Do mięso dodać po chwili pomidory. Gotować ok. 15 min, następnie dodać fasolę, kukurydzę, czosnek, łyżeczkę oregano lub bazylii i gotować kolejne 10 minut pod przykryciem. Gotowy sos można jeść solo lub w towarzystwie makaronu, kaszy czy nachosów. Gotowe danie posypać startym żółtym serem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje