Chleb kokosowy z chia
Pyszny chlebek, do którego pasują różne dodatki
Nasiona chia zalej 50 ml wrzącej wody, odstaw na 5 minut pod przykryciem, a następnie odkryj i przestudź. W misce połącz mąkę kokosową ze skrobią z tapioki, solą oraz proszkiem do pieczenia. Jajka z olejem ubij za pomocą trzepaczki. Stopniowo wsypuj mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszaj ciasto. Na końcu dodaj przestudzone zaparzone chia i raz jeszcze dobrze wymieszaj.
Przełóż ciasto do keksówki o wymiarach 20 × 10 cm. Piecz chlebek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Do chleba pasują dodatki zarówno wytrawne (pasztet, hummus), jak i słodkie (dżem, miód).
Przepis pochodzi z książki "Bez pszenicy na każdą okazję" autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej wydanej nakładem wydawnictwa Bukowy Las.