Chleb z mąki kukurydzianej (bezglutenowy)
Taki chleb możesz jeść, nawet jeśli jesteś na diecie.
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki kukurydzianej
- 1-2 szklanki mleka
- 1-2 jajka
- 5-6 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- kminek
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: dodaj do przesianej mąki kukurydzianej drożdże rozrobione z cukrem i odrobiną mleka, jajka, resztę ciepłego mleka i sól. Ciasto dobrze wyrób, włóż do formy wysmarowanej masłem, posyp kminkiem i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 40 minut.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza