Składniki na 4-6 porcji: - 1,5 l zsiadłego mleka, - 2 pęczki botwinki, - pęczek rzodkiewek, - 15 dag ogórków, - szklanka śmietany, - 10 dag pieczeni cielęcej kub drobiowej, - koperek, szczypiorek, - kwas burakowy Przygotowanie: Botwinę oczyść, pokrój. Zalej wrzącą zakwaszoną sokiem z cytryny wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj, odciśnij sok. Mleko roztrzep ze śmietaną. Dodaj ostudzoną botwinkę, rzodkiewkę i ogórek. Dołóż pokrojone w paseczki mięso., posiekany koperek i szczypiorek. Zupę dopraw solą, pieprzem i kwasem burakowym. Ochłodź. Czas przygotowania.: 30 minut. Porcja zawiera: 566 kcal