Chłopska grochówka z wędzonką. Sycące danie na kilka dni

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
98
Udostępnij
Jak przygotować sycącą grochówkę?
Jak przygotować sycącą grochówkę?123RF/PICSEL

Frykas kuchni polowej

Jakie składniki do grochówki?

Głównym składnikiem sycącej grochówki jest żółty groch
Głównym składnikiem sycącej grochówki jest żółty groch123RF/PICSEL
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej
  • 500 g wędzonego boczku
  • 700 g grochu żółtego łuskanego
  • 500 ziemniaków
  • 3 litry wody
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 sztuki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Tradycyjna grochówka - przygotowanie

  1. Groch wsypujemy do dużej miski, zalewamy wodą i pozostawiamy na ok. 3 godziny lub całą noc do namoczenia.
  2. Z szafki kuchennej wyciągamy duży garnek o grubym dnie, a następnie zagotowujemy w nim 3 litry wody, dodajemy odcedzony groch, liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i dokładnie opłukujemy pod wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
  4. Wędzony boczek kroimy  w kostkę, kiełbasę w plasterki, a obraną z łupiny cebulę drobno siekamy. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a kiedy ładnie się przyrumieni, dodajemy do garnka z grochem.
  5. Na tę samą patelnię wrzucamy kiełbasę i podsmażamy na wytopionym tłuszczu, a kiedy będzie chrupiąca, wykładamy na osobny talerz.
  6. Do tłuszczu pozostałego po boczku i kiełbasie wrzucamy cebulę, podgrzewamy do zeszklenia i dodajemy do garnka z wywarem.
  7. Zupę doprawiamy ząbkami czosnku, solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę.
  8. Do grochówki dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut.
  9. Na samym końcu dodajemy zrumienioną kiełbasę i ostatni raz doprowadzamy do zagotowania. Gotową zupę podajemy na ciepło z kromką chleba żytniego. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Grochówka z kociołka
      „Ewa gotuje”: Grochówka z kociołkaPolsatPolsat
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      56
      Super
      relevant
      19
      Hahaha
      haha
      14
      Szok
      shock
      5
      Smutny
      sad
      2
      Zły
      angry
      2
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      98
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na