Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną
Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami np. od Bakalland, która dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- 2 świeże pomidory
- 100 g Chrupiącej sałatki np. Bakalland
- 50 g żurawiny suszonej np. Bakalland
- Szczypiorek
- 2 łyżeczki sezamu
Dressing:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- Sok wyciśnięty z połówki cytryny
- Sól
Przygotowanie:
1. Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
2. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i chrupiącą sałatką np. Bakalland.