Chrupiąca skorupka, delikatne wnętrze. Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
305
Udostępnij
Jak przygotować smakowite jabłka pod owsianą kruszonką?
Jak przygotować smakowite jabłka pod owsianą kruszonką?123RF/PICSEL

Jak piec jabłka w piekarniku?

Produkty niezbędne do deseru

Upieczone jabłka doskonale komponują się z owsianą kruszonką
Upieczone jabłka doskonale komponują się z owsianą kruszonką123RF/PICSEL
  • 1 kg dużych jabłek,
  • 200 g płatków owsianych,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Jabłka pod kruszonką - przepis

  1. W pierwszym kroku dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach.
  2. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na rozgrzanym maśle, z dodatkiem cynamonu oraz wanilii.
  3. Do kielicha blendera wrzucamy płatki owsiane, lekko miksujemy i dodajemy masło oraz miód. Ponownie mieszamy do uzyskania lekko zbrylonej konsystencji.
  4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy usmażone jabłka i posypujemy grubą warstwą kruszonki.
  5. Deser pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół). Podajemy na ciepło np. z gałką lodów. Smacznego!
Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Przejdź na