Chrupiąca skorupka, delikatne wnętrze. Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Część smakoszy uważa, że są symbolem jedynie wczesnej jesieni, która dopiero nieśmiało rozgaszcza się za oknami. Inni zajadają się nimi przez cały rok, a intensywność przygotowywania deseru wzrasta zwłaszcza zimą, kiedy sklepy ograniczają nieco asortyment sezonowych owoców. Jak upiec doskonałe jabłka pod przyrumienioną warstwą płatków owsianych? Sprawdź już teraz.
Jak piec jabłka w piekarniku?
Niezapowiedziani goście, ochota na coś słodkiego lub konieczność zrezygnowania z wielu tłustych deserów? Rozwiązaniem w każdej podanej sytuacji jest przygotowanie słodkiej przekąski na bazie pieczonych jabłek. Ich przygotowanie nie wymaga od nas wyjątkowo rozbudowanych zdolności kulinarnych. Jeśli chcemy, by za każdym razem wychodziły obłędnie, trzymajmy się kilku podstawowych zasad.
Do pieczenia jabłek najlepiej wybrać naczynie żaroodporne, wykonane z kamionki, ceramiki lub szkła. Zanim włożymy do niego owoce, wysmarujmy je porządnie porcją masła. Przed wylądowaniem w piekarniku, musimy umyć jabłka i pozbawić je gniazd nasiennych. Jak długo piec jabłka w piekarniku? Odpowiedź zależy od ich wielkości. Mniejsze okazy potrzebują jedynie 20-25 minut, duże i twarde odmiany nawet 45-50. W jakiej temperaturze piec jabłka, by wyszły najsmaczniejsze? Kucharze polecają ustawić grzanie od 170 do 200 st. C.
Sprawdź: Jabłka zapiekane pod kruszonką
Produkty niezbędne do deseru
Jabłkowe desery zyskały zwolenników niemal we wszystkich krajach. Aromatyczne szarlotki, tarty oraz strucle przyciągają do stołów zarówno dzieci, jak i dorosłych. Lista słodkości na bazie jabłek nie byłaby pełna bez owoców pod apetyczną owsianą kruszonką. To prawdziwa kwintesencja jesieni i zimy, zamknięta w naczyniu żaroodpornym. Deser jest tak smakowity, że najlepiej od razu przygotować podwójną porcję.
Składniki:
- 1 kg dużych jabłek,
- 200 g płatków owsianych,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2-3 łyżki miodu,
- kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Jabłka pod kruszonką - przepis
- W pierwszym kroku dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach.
- Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na rozgrzanym maśle, z dodatkiem cynamonu oraz wanilii.
- Do kielicha blendera wrzucamy płatki owsiane, lekko miksujemy i dodajemy masło oraz miód. Ponownie mieszamy do uzyskania lekko zbrylonej konsystencji.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy usmażone jabłka i posypujemy grubą warstwą kruszonki.
- Deser pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół). Podajemy na ciepło np. z gałką lodów. Smacznego!
Sprawdź również: