Chrupiąca skorupka, delikatne wnętrze. Pieczone jabłka pod owsianą kruszonką

Jak przygotować smakowite jabłka pod owsianą kruszonką?
Jak przygotować smakowite jabłka pod owsianą kruszonką?123RF/PICSEL

Jak piec jabłka w piekarniku?

Zobacz również:

    Produkty niezbędne do deseru

    Upieczone jabłka doskonale komponują się z owsianą kruszonką
    Upieczone jabłka doskonale komponują się z owsianą kruszonką123RF/PICSEL
    • 1 kg dużych jabłek,
    • 200 g płatków owsianych,
    • 100 g masła,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 2 łyżeczki cynamonu,
    • 2-3 łyżki miodu,
    • kilka kropel ekstraktu z wanilii.

    Jabłka pod kruszonką - przepis

    1. W pierwszym kroku dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach.
    2. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na rozgrzanym maśle, z dodatkiem cynamonu oraz wanilii.
    3. Do kielicha blendera wrzucamy płatki owsiane, lekko miksujemy i dodajemy masło oraz miód. Ponownie mieszamy do uzyskania lekko zbrylonej konsystencji.
    4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy usmażone jabłka i posypujemy grubą warstwą kruszonki.
    5. Deser pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzanie góra-dół). Podajemy na ciepło np. z gałką lodów. Smacznego!
    Jak zrobić jabłka pieczone?Interia KulinariaInteria Kulinaria