Jabłka na szarlotkę do słoików. Przepis jest banalny, a smak obłędny
Prażone jabłka z aromatycznymi przyprawami genialnie komponują się jako dodatek do deserów, jak i dań obiadowych. Zdecydowanie warto przygotować kilka słoików tego przysmaku, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu podczas pichcenia. Przepis jest bardzo prosty.
Zobacz również:
- Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
Do czego można wykorzystać prażone jabłka?
Prażone jabłka najczęściej wykorzystywane są do przygotowania ciasta chętnie jadanego jesienią - szarlotki. Przysmak ten jest jednak na tyle uniwersalny, że sprawdzi się do wielu innych deserów, a także obiadów i śniadań na słodko.
Świetnie smakować będą w towarzystwie owsianki, ryżu na mleku, naleśników, a nawet na kanapki. Prażone jabłka w słoikach przygotowane na sezon jesienno-zimowy z pewnością będą cieszyć się zainteresowaniem wśród domowników. Są słodkie, aromatyczne, a zarazem orzeźwiające. Co więcej przepis jest naprawdę bardzo prosty - wystarczy wybrać odpowiednią odmianę jabłek, uprażyć je z dodatkiem przypraw i gorące umieścić w słoikach. Należy też zwrócić uwagę na to, aby pokrywki dobrze się zassały, co zagwarantuje świeżość jabłek i zapobiegnie ich psuciu podczas przechowywania. Jak zatem zrobić prażone jabłka do słoików? Oto instrukcja krok po kroku.
Jabłka prażone do słoików - przepis
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki, te z kolei na mniejsze kawałki.
- Pokrojone jabłka umieścić w dużym garnku z grubym dnem.
- Wlać do niego 1/4 szklanki wody, wycisnąć sok z cytryny i dodać cukier.
- Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- Na początku ustaw palnik na niską moc, po kilku minutach delikatnie zwiększ, aby jabłka mogły się uprażyć. Często mieszaj, garnka nie przykrywaj przykrywką.
- Praż około 30 minut, często mieszając. Kontroluj moc palnika, by jabłka cały czas się gotowały, ale nie przypalały.
- Pod koniec dodaj cynamon lub kardamon, a także cukier wanilinowy.
- Gorące, uprażone owoce przekładaj od razu do wyparzonych wcześniej słoików i dobrze zakręcaj (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem). W ciągu kilku godzin wszystkie powinny się zassać. Pasteryzacja w tym przypadku nie jest potrzebna.
Czytaj także: Dlaczego warto jeść jabłka?