Jabłka na szarlotkę do słoików. Przepis jest banalny, a smak obłędny

Jabłka prażone nadadzą się nie tylko do szarlotki. Będą również świetnym dodatkiem do naleśników czy owsianki
Jabłka prażone nadadzą się nie tylko do szarlotki. Będą również świetnym dodatkiem do naleśników czy owsianki123RF/PICSEL

Zobacz również:

Do czego można wykorzystać prażone jabłka?

Jabłka prażone do słoików - przepis

Jabłka warto pokroić na mniejsze i większe kawałki - wówczas ich konsystencja po uprażeniu będzie idealna do szarlotki
Jabłka warto pokroić na mniejsze i większe kawałki - wówczas ich konsystencja po uprażeniu będzie idealna do szarlotki 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2-2,5 kg jabłek - najlepsze odmiany to Antonówka lub Szara Reneta
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 - pół szklanki cukru lub innego słodzidła (może być ksylitol lub erytrytol)
  • sok wyciśnięty ze jednej cytryny
  • cynamon
  • kardamon (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki, te z kolei na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojone jabłka umieścić w dużym garnku z grubym dnem.
  3. Wlać do niego 1/4 szklanki wody, wycisnąć sok z cytryny i dodać cukier.  
  4. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.  
  5. Na początku ustaw palnik na niską moc, po kilku minutach delikatnie zwiększ, aby jabłka mogły się uprażyć. Często mieszaj, garnka nie przykrywaj przykrywką.
  6. Praż około 30 minut, często mieszając. Kontroluj moc palnika, by jabłka cały czas się gotowały, ale nie przypalały.
  7. Pod koniec dodaj cynamon lub kardamon, a także cukier wanilinowy.
  8. Gorące, uprażone owoce przekładaj od razu do wyparzonych wcześniej słoików i dobrze zakręcaj (zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem). W ciągu kilku godzin wszystkie powinny się zassać. Pasteryzacja w tym przypadku nie jest potrzebna.
"Zbliżenia": Manuela Gretkowska w szczerej rozmowie z Alicją ResichINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?