Reklama

Reklama

Chrupiące frytki z batatów

Zdrowsza wersja tradycyjnego przysmaku. Podpowiadamy co zrobić, aby były chrupiące i wyraziste w smaku.

Składniki

  • 2 średnie bataty
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 6 łyżek oleju np. rzepakowego
  • po 1 płaskiej łyżce: suszonego czosnku i słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania

Bataty obierz, pokrój na plastry, a następnie cienkie paski. Umieść w naczyniu, przepłucz, zalej zimną wodą i odstaw na minimum 30 min. Połącz olej z przyprawami i sypkimi składnikami, oprócz soli. Po wyciągnięciu frytek z wody dobrze je odsącz, umieść w naczyniu, polej olejem z przyprawami i dobrze wymieszaj. Następnie ułóż je na blaszce tak, aby się nie dotykały. Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, grzałka góra-dół przez 20 min, w międzyczasie przewracaj aby równomiernie się przypiekły. Po tym czasie możesz włączyć jeszcze tryb grillowania - będą bardziej chrupiące. Po ok. 25 minutach wyciągnij frytki z piekarnika i posyp solą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje