Chrupiące jajka po irlandzku
Japońską panierkę panko możesz zastąpić tartą bułką

Składniki
- 6 jajek
- 1/2 białej części pora
- sól
- 500 g mielonej łopatki
- 200 g panko
- czosnek niedźwiedzi
- olej
- wędzona papryka
- masło
- pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na półmiękko, obierz. Pora umyj, posiekaj w półksiężyce, uduś na 2 łyżkach masła. Wymieszaj z mięsem. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i papryką. 2. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Z mięsa formuj kulki, rozpłaszczaj je w dłoni. Układaj jajka, dokładnie oblepiaj. Panieruj w panko i wrzucaj na olej. Smaż 3-4 minuty. Podawaj z ulubioną sałatą.