Reklama

Reklama

Chrupiące placki z łososiem

W sam raz na kolację!

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • żółtko
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • koperek
  • 250 g wędzonego łososia
  • olej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Kapustę odciśnij i poszatkuj. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kilka minut. Odlej delikatnie zbierający się sok. Połącz ziemniaki z kapustą. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz żółtko, wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz grubo mielonym pieprzem. 

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Partiami smaż 16 chrupiących placków (rumień je po 3-4 min z każdej strony). Opłucz, osusz i posiekaj 2 gałązki koperku. Dodaj do śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój w plasterki. Placki rozłóż na talerzach. Podawaj z łososiem i kwaśną śmietaną. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje