Chrupiące placki z łososiem
W sam raz na kolację!
Sposób przygotowania
Kapustę odciśnij i poszatkuj. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kilka minut. Odlej delikatnie zbierający się sok. Połącz ziemniaki z kapustą. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz żółtko, wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz grubo mielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Partiami smaż 16 chrupiących placków (rumień je po 3-4 min z każdej strony). Opłucz, osusz i posiekaj 2 gałązki koperku. Dodaj do śmietany. Dopraw solą i pieprzem. Łososia pokrój w plasterki. Placki rozłóż na talerzach. Podawaj z łososiem i kwaśną śmietaną.