Składniki: - 8 płatów lasagne, - olej do głębokiego smażenia, - 1 kieliszek likieru miętowego, - 15 dag mielonego sera, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - 1 łyżeczka siekanej mięty plus kilka listków do dekoracji, - 1 czubata łyżka cukru pudru, - 1 torebka śmietan-fiksu, - 1/2 tabliczki ciemnej czekolady Przygotowanie: Płaty lasagne ugotować al dente w osolonym wrzątku, schłodzić, osuszyć, obkroić, aby powstał kwadrat. Rozgrzać olej, w metalowej, natłuszczonej chochli umieścić płat lasagne i przycisnąć zaokrągloną trzepaczką, aby nadać kształt koszyczka. Do średnio rozgrzanego oleju ostrożnie włożyć chochlę z makaronem i przytrzymującą go trzepaczką. Smażyć do zrumienienia, po czym wyjąć i wyłożyć na ręczniki papierowe, schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fiksem, połączyć z mielonym serem, likierem miętowym, tartą czekoladą i posiekaną miętą. Mus nakładać do koszyczków, dekorować listkami mięty. Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.