Ciasta drożdżowe
Puszyste, mięciutkie, rozsiewające aromat w całym domu – zapraszamy na coś pysznego!
Z porzeczkami
Sposób przygotowania
1. Masło roztop. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Do przesianej mąki wsyp pozostały cukier. Dodaj jajka, masło, sól, mleko i zaczyn. Wyrób. Odstaw na godzinę. Wyłóż do formy.
2. Pokrusz masło z mąką i cukrem. Ułóż na wierzchu. Owoce opłucz, osącz, wymieszaj z cukrem i płatkami migdałowymi, ułóż na kruszonce. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Udekoruj listkami mięty.
Z budyniem i borówkami
Sposób przygotowania
1. Przygotuj zaczyn z łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i 4 łyżek mleka. Wymieszaj. Resztę mąki przesiej, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, ciepłe mleko i drożdżowy zaczyn. Wyrób ciasto. Dodaj roztopione masło. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąki. Miksuj. Zagotuj mleko. Masę wlej do mleka, gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw.
3. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj, wyłóż w tortownicy. Do środka wlej budyń. Zawiń brzegi. Piecz w temp. 180°C przez 30 minut. Przed podaniem wsyp na krem borówki, posyp cukrem pudrem.