Ciasta z owocami w wersji fit

Zamiast odmawiać sobie słodkości, nieco odmień przepisy, a będziesz mogła łasuchować bez szkody dla sylwetki, za to z korzyścią dla zdrowia.

Tarta jabłkowa na orkiszowym spodzie

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • Spód: l 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/2 szkl. ksylitolu l 1/3 kostki masła
  • 2/3 szkl. greckiego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

Składniki - nadzienie

  • 2 op. budyniu karmelowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 szkl. chudego mleka
  • 1 banan
  • 3 jabłka
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • Oraz: l mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Spód: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj ksylitol oraz jogurt, jajko i masło pokrojone na kawałeczki. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. 

2. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną delikatnie mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty (śr. 28 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 15 minut. 

3. W tym czasie proszek budyniowy na nadzienie wymieszaj z ksylitolem i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń, gotuj dalej, ciągle mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Jabłka umyj, oczyść, potnij na cienkie cząstki. Orzechy grubo posiekaj. 

4. Budyń zmiksuj z bananem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj masę budyniową. Wciśnij w nią cząstki jabłek. Posyp orzechami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od 180°C. Piecz jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem tartę dobrze wystudź (najlepiej przez noc).

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje