Ciasta z owocami w wersji fit
Zamiast odmawiać sobie słodkości, nieco odmień przepisy, a będziesz mogła łasuchować bez szkody dla sylwetki, za to z korzyścią dla zdrowia.

Tarta jabłkowa na orkiszowym spodzie
Składniki
- Spód: l 2 szkl. mąki orkiszowej
- 1/2 szkl. ksylitolu l 1/3 kostki masła
- 2/3 szkl. greckiego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- nadzienie
- 2 op. budyniu karmelowego
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 szkl. chudego mleka
- 1 banan
- 3 jabłka
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- Oraz: l mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania
1. Spód: mąkę wsyp do miseczki. Dodaj ksylitol oraz jogurt, jajko i masło pokrojone na kawałeczki. Składniki szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. 2. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną delikatnie mąką. Cienko rozwałkuj. Formę do tarty (śr. 28 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez 15 minut. 3. W tym czasie proszek budyniowy na nadzienie wymieszaj z ksylitolem i 1/2 szkl. mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej rozrobiony budyń, gotuj dalej, ciągle mieszając, aż masa budyniowa zgęstnieje. Jabłka umyj, oczyść, potnij na cienkie cząstki. Orzechy grubo posiekaj. 4. Budyń zmiksuj z bananem. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj masę budyniową. Wciśnij w nią cząstki jabłek. Posyp orzechami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od 180°C. Piecz jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem tartę dobrze wystudź (najlepiej przez noc).

Malinowe brownie z burakiem
Składniki
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. + 1 łyżka ksylitolu
- 3 łyżki kakao
- 1 ugotowany burak czerwony
- 4 jajka
- 2/3 szkl. oleju
- 20 dag serka mascarpone
- 15 dag malin + maliny do dekoracji
- tłuszcz
- mąka do formy
Sposób prrzygotowania
1. Burak pokrój na kawałki, zmiksuj na gładki mus. Jajka wbij do miseczki. Dodaj 1/2 szkl. ksylitolu i ubijaj, aż masa będzie puszysta. Wtedy dodaj do niej olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mus buraczany i rozgniecione 15 dag malin. Wymieszaj mikserem. 2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 1 godzinę. Wystudź. Wyjmij z formy, odwracając ciasto do góry dnem. Serek ubij z resztą ksylitolu. Wierzch babki posmaruj kremem. Udekoruj malinami.