Reklama

Reklama

Ciasta ze śliwkami

Węgierki, mirabelki, renklody i wiele innych odmian... Te owoce są idealne do pysznych deserów.

Placek z węgierkami

Czas przyrządzenia: 1,5 godziny
Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1/2 kg wydrążonych śliwek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki (poza śliwkami). Całość miksuj na niskich obrotach. Do masy dodaj połowę śliwek, delikatnie wymieszaj. 

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, pozostałe śliwki ułóż na wierzchu. Piecz godzinę w temp. 180°C. Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp ciasto cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje