Ciasta ze śliwkami

Węgierki, mirabelki, renklody i wiele innych odmian... Te owoce są idealne do pysznych deserów.

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Placek z węgierkami

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki (poza śliwkami). Całość miksuj na niskich obrotach. Do masy dodaj połowę śliwek, delikatnie wymieszaj. 

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, pozostałe śliwki ułóż na wierzchu. Piecz godzinę w temp. 180°C. Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp ciasto cukrem pudrem. 

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami123RF/PICSEL

Placek z mnóstwem owoców

Sposób przygotowania

1. Masło posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć, potem włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj i ułóż na blasze wyściełanej papierem. 

2. Śliwki wymieszaj z lekko podgrzanym miodem i cukrem pudrem, układaj na cieście. Piecz 50 minut w temp. 170°C. 

Brownie ze śliwkami
Brownie ze śliwkami123RF/PICSEL

Brownie

Sposób przygotowania

1. Czekolady i masło roztop, ostudź. Jajka z aromatem i cukrem miksuj, wlej czekolady, nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę. Wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu ułóż śliwki i piecz 30 minut w temp. 180°C. 

2. Kremówkę podgrzej z czekoladą, Ciasto podaj z czekoladą i lodami. 




Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas