Ciasta ze śliwkami
Węgierki, mirabelki, renklody i wiele innych odmian... Te owoce są idealne do pysznych deserów.

Placek z węgierkami
Składniki
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
- opakowanie cukru z wanilią
- 1/2 kg wydrążonych śliwek
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki (poza śliwkami). Całość miksuj na niskich obrotach. Do masy dodaj połowę śliwek, delikatnie wymieszaj. 2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, pozostałe śliwki ułóż na wierzchu. Piecz godzinę w temp. 180°C. Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp ciasto cukrem pudrem.

Placek z mnóstwem owoców
Składniki
- ciasto
- 3/4 kostki masła
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- szklanka cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- dodatkowo
- 1 kg wydrylowanych śliwek
- łyżka miodu
- łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zagnieć, potem włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj i ułóż na blasze wyściełanej papierem. 2. Śliwki wymieszaj z lekko podgrzanym miodem i cukrem pudrem, układaj na cieście. Piecz 50 minut w temp. 170°C.

Brownie
Składniki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 40 dag wydrylowanych śliwek
- dodatki
- opakowanie śmietany kremówki
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1/2 l lodów śmietankowych
Sposób przygotowania
1. Czekolady i masło roztop, ostudź. Jajka z aromatem i cukrem miksuj, wlej czekolady, nie przerywając miksowania. Wsyp mąkę. Wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem formy. Na wierzchu ułóż śliwki i piecz 30 minut w temp. 180°C. 2. Kremówkę podgrzej z czekoladą, Ciasto podaj z czekoladą i lodami.