Ciasteczka owsiane
Składniki na ok. 30 sztuk. Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszaj łyżką.
Do miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Następnie dodaj jajko. Wciąż miksując, naprzemiennie wsypuj suche składniki oraz płatki owsiane. Miksuj tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi uformuj z ciasta niewielkie kulki. Ułóż je na blasze, zachowując spore odstępy (w trakcie pieczenia ciasteczka urosną), a następnie spłaszcz je łyżką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Wstaw blachę i piecz ok. 15 minut do lekkiego zbrązowienia.
Wystudzone ciasteczka udekoruj. Z polewy czekoladowej zrób usta a oczy, nos i uszy zrób z cukiereczków i przyklej je, używając polewy czekoladowej.