Ciastka francuskie
Są chrupiące, delikatne i wykwintne w smaku. Twoja rodzina na pewno poprosi o kilka dokładek.
Poduszeczki z ananasem
Sposób przygotowania
1. Opakowania ciasta francuskiego ułóż na stolnicy, lekko rozwałkuj. 2 łyżki masła roztop, posmaruj ciasto. Pokrój je na kwadraty.
2. Cukier wsyp na suchą patelnię, potrząśnij nią, by rozłożył się równomiernie, rozgrzewaj, aż zacznie się topić. Nie dopuść do przypalenia. Gdy lekko ściemnieje, dodaj łyżeczkę masła, wymieszaj. Wyłóż plastry ananasa i przysmażaj z obu stron. Następnie kładź je na kwadratach ciasta. Ciastka piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem, dekoruj miętą.
Gruszki z kremem waniliowym
Sposób przygotowania
1. Ugotuj budyń, przykryj pokrywką, odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na pulchną masę. Dodawaj po łyżce budyniu, ucieraj, wsyp cukier waniliowy. Utrzyj wszystkie składniki na gładki krem.
2. Ciasto francuskie rozwałkuj, potnij na prostokąty. Gruszki obierz, przekrój na połówki, delikatnie natnij. Na każdy prostokąt kładź łyżkę kremu i gruszkę. Delikatnie otul każdy owoc. Kładź na blasze, piecz 20 minut w temp. 200°C Podawaj gorące, z bitą śmietaną.
Kwiatuszki z dżemem
Sposób przygotowania
1. Ciasto francuskie wyłóż na stolnicę. Rozwałkuj, wycinaj kwiaty.
2. Cukier wsyp równomiernie na patelnię, smaż, aż zacznie się topić i ciemnieć. Gdy powstanie karmel, dodaj masło, wymieszaj. Zdejmij z ognia.
3. Na każdy kwiatek kładź łyżkę dżemu. Polewaj ciastka karmelem, posyp płatkami. Układaj na blasze, piecz 15 minut w temp. 200°C. Posyp cukrem pudrem. Podawaj ze świeżymi owocami.