Ciasto bardzo śliwkowe
Gdy zrobisz je raz, zrezygnujesz z innych ciast śliwkowych!
Składniki:
- 175 g cukru
- 400 g mąki
- 175 g masła
- 1 jajko
- 750 g śliwek
- 100 g cukru
- 7 łyżek soku ze śliwek lub wiśni
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Mąka do podsypywania, tłuszcz do formy
Przygotowanie:
75 g cukru pudru, mąkę, masło i jajko wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Śliwki poprzekrawać i wypestkować, a następnie pokroić w cząstki. Cukier skarmelizować w rondelku, dodać 3 łyżki soku, a następnie śliwki i gotować ok 5 minut. 4 łyżki soku zmieszać z budyniem, dodać do śliwek, gotować 1 minutę. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
2/3 ciasta rozwałkować na krążek o średnicy 30 cm i umieścić w formie o średnicy ok. 26 cm, brzegi docisnąć. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Nałożyć śliwki. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski o szerokości ok. 1 cm i ułożyć na wierzchu w postaci kratki.. Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować polewę i dekorować ciasto.