Egzotyczne warzywo zachwyca smakiem. Pomoże na skoki ciśnienia
Egzotyczne warzywo z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowej kuchni. Kolczoch jadalny wywodzi się z Ameryki Środkowej i słynie z delikatnego smaku. Gdzie można go kupić? Jakie ma właściwości?

Znany jako chayote lub choko. Kolczoch jadalny pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki. To wieloletnia roślina pnąca lub płożąca z rodziny dyniowatych. Ma duże, zielone liście i charakterystyczny kształt przypominający gruszkę.
Spis treści:
Kolczoch jadalny. Tak wyruszył na podbój kulinarnego świata
Egzotyczne warzywo ma zieloną, białawą lub żółtą skórkę, która może być gładka lub kolczasta. W środku wypełnia go miąższ.
Jadalne są korzeń, łodyga, nasiona i liście. Bulwę spożywa się podobnie jak warzywa korzeniowe takie jak ziemniaki. Młode liście czy pędy (zazwyczaj po ugotowaniu) dodaje się najczęściej do sałatek, a nasiona spożywa po uprażeniu.
W Meksyku stanowi tradycyjny składnik kuchni i jest używany do guacamole, salsy, zupy, fajitas czy tamales. Jest również popularny w Kolumbii, na Kubie czy Kostaryce. W tych miejscach najczęściej spożywa się go w wersji gotowanej lub na surowo.
Warzywo jest uprawiane w wielu miejscach świata, w tym Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i Australii. Do Europy zostało sprowadzone w XVI wieku i stało się popularne w kuchni hiszpańskiej.

Kolczoch jadalny: jak smakuje? Jak wykorzystać go w kuchni?
Kolczoch nie jest jeszcze tak znany w polskiej kuchni. Jednak dzięki delikatnemu smakowi i temu, że może stać się składnikiem wielu przepisów, może podbić serca amatorów gotowania i kulinarnych eksperymentów.
Jak smakuje kolczoch jadalny? Ma delikatny, słodkawy smak, który przypomina mieszankę cukinii i gruszki. Ze względu na tą neutralna i delikatną nutę dobrze komponuje się z większością przypraw i warzyw.
Zobacz również:
Kolczoch można dodawać do sałatek (na surowo) czy zapiekanek, gotować i dodawać do zupy krem, smażyć, piec, marynować, a nawet dodawać do deserów. Ze względu na to, że ma słodki posmak, świetnie sprawdzi się w musach czy wypiekach.
Właściwości kolczocha. Ile dostarcza kalorii?
Warzywo z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o zdrową dietę. Kolczoch jest niskokaloryczny i pełen cennych dla zdrowia właściwości. 100 g kolczocha dostarcza 19 kcal.
Chayote zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę C, kwas foliowy, miedź, potas i magnez. Jest też bogaty w błonnik. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może pomagać w obniżeniu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Egzotyczne warzywo można kupić w sklepach internetowych oferujących warzywa i owoce lub w stacjonarnych, m.in. azjatyckich. Cena za sztukę waha się od 9,99 zł do 16 zł (w zależności od sklepu).