Reklama

Reklama

Ciasto cytrynowe

Lekkie, radośnie wyglądające ciasto, w którym słodycz i orzeźwienie znakomicie się równoważą. Co ważne, jest wyjątkowo nieskomplikowane w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 cytryny
  • 3 białka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Białka ubijamy w misce na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.

Reklama

Cytryny myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. 

Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz pół szklanki wyciśniętego cytrynowego soku oraz pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą). Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje