Ciasto czekoladowe
Na wyjątkowe okazje.
Składniki:
- 800 g czekolady
- 850 g śmietany kremówki
- 9 łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego)
- 150 g masła
- 150 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g tłuszczu kokosowego
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Na krem: 600 g pokrojonej czekolady wrzucić do 750 g podgrzanej śmietanki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści. Dodać 6 łyżek likieru. Masę rozdzielić do 2 misek i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-25 minut.
100 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli, wylać na marmurową płytkę, a kiedy zastygnie, ściągać nożem wiórki.
Ciasto uwolnić z formy, formę umyć, osuszyć, pierścień ponownie założyć na ciasto.
Ciasto skropić 3 łyżkami likieru. Obie części kremu kolejno ubić za pomocą robota kuchennego. Krem nałożyć na ciasto , wyrównać. Odstawić na 2 h w chłodne miejsce. 100 g czekolady roztopić w 100 g śmietany, dodać tłuszcz kokosowy. Polewę przestudzić i polać nią tort. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Dekorować wiórkami czekoladowymi i kakao.