Reklama

Reklama

Ciasto czekoladowe

Na wyjątkowe okazje.


Składniki:

  • 800 g czekolady
  • 850 g śmietany kremówki
  • 9 łyżek Cointreau (likieru pomarańczowego)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao

Reklama


Przygotowanie:

Na krem: 600 g pokrojonej czekolady wrzucić do 750 g podgrzanej śmietanki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści. Dodać 6 łyżek likieru. Masę rozdzielić do 2 misek i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny.

Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-25 minut.

 100 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli, wylać na marmurową płytkę, a kiedy zastygnie, ściągać nożem wiórki.

Ciasto uwolnić z formy, formę umyć, osuszyć, pierścień ponownie założyć na ciasto.

Ciasto skropić 3 łyżkami likieru. Obie części kremu kolejno ubić za pomocą robota kuchennego. Krem nałożyć na ciasto , wyrównać. Odstawić na 2 h w chłodne miejsce. 100 g czekolady roztopić w 100 g śmietany, dodać tłuszcz kokosowy. Polewę przestudzić i polać nią tort. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Dekorować wiórkami czekoladowymi i kakao.

Spróbuj też krem czekoladowy z lodami
Ciasto ze Snickersem to prawdziwy hit!


Dowiedz się więcej na temat: ciasto czekoladowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje