Ciasto czeskie
Ciasto czeskie przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi to hit wśród wszystkich miłośników słodkości. Nazywany też grysikowcem i miodownikiem z kaszą manną. By ciasto czeskie było pyszne i delikatne, skorzystajcie z naszego przepisu!

Składniki
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka sody
- krem:
- 250 ml mleka
- 4 łyżki kaszy mannej
- 75 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- polewa:
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- do przełożenia:
- 300 g powideł śliwkowych
Ciasto czeskie - przygotowanie
1. Przygotować ciasto: podgrzać miód i mleko. Mąkę wymieszać z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, jajko, sodę, ciepłe mleko i miód. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i podzielić na 3 części.
2. Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 21 cm i piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Ostudzić.
3. W międzyczasie przygotować krem - kaszę mannę ugotować na mleku - powinna być dość gęsta. Ostudzić.
4. Utrzeć masło z cukrem na gładką białą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę mannę.
5. Przygotować polewę - masło, kakao, cukier puder i mleko podgrzewać aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania płynnej, czekoladowej masy. Przestudzić
6. Złożyć ciasto - na pierwszy blat wyłożyć 1/2 powideł śliwkowych oraz połowę kremu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, trzeci blat położyć na wierzchu, lekko docisnąć i polać przestudzoną polewą. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce lub do lodówki, aby masa i polewa stężały, a ciasto zmiękło.
A może inne ciasto? Sprawdź nasze przepisy:
Zobacz również: