Ciasto czeskie

Ciasto czeskie przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi to hit wśród wszystkich miłośników słodkości. Nazywany też grysikowcem i miodownikiem z kaszą manną. By ciasto czeskie było pyszne i delikatne, skorzystajcie z naszego przepisu!

Ciasto czeskie z miodem - sama słodycz
Ciasto czeskie z miodem - sama słodyczINTERIA.PL

Ciasto czeskie - przygotowanie

1. Przygotować ciasto: podgrzać miód i mleko. Mąkę wymieszać z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, jajko, sodę, ciepłe mleko i miód. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i podzielić na 3 części.

2. Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 21 cm i piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Ostudzić.

3. W międzyczasie przygotować krem - kaszę mannę ugotować na mleku - powinna być dość gęsta. Ostudzić.

4. Utrzeć masło z cukrem na gładką białą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę mannę.

5. Przygotować polewę - masło, kakao, cukier puder i mleko podgrzewać aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania płynnej, czekoladowej masy. Przestudzić

6. Złożyć ciasto - na pierwszy blat wyłożyć 1/2 powideł śliwkowych oraz połowę kremu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, trzeci blat położyć na wierzchu, lekko docisnąć i polać przestudzoną polewą. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce lub do lodówki, aby masa i polewa stężały, a ciasto zmiękło.

A może inne ciasto? Sprawdź nasze przepisy:

Zobacz również:

Ciasto czeskieInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas