Reklama

Ciasto czeskie

Ciasto czeskie przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi to hit wśród wszystkich miłośników słodkości. Nazywany też grysikowcem i miodownikiem z kaszą manną. By ciasto czeskie było pyszne i delikatne, skorzystajcie z naszego przepisu!

Składniki - ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka sody

Składniki - krem:

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 75 g cukru
  • 100 g miękkiego masła

Składniki - polewa:

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Składniki - do przełożenia:

  • 300 g powideł śliwkowych

Ciasto czeskie - przygotowanie

1. Przygotować ciasto: podgrzać miód i mleko. Mąkę wymieszać z zimnym, pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, jajko, sodę, ciepłe mleko i miód. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i podzielić na 3 części.

2. Każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 21 cm i piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Ostudzić.

3. W międzyczasie przygotować krem - kaszę mannę ugotować na mleku - powinna być dość gęsta. Ostudzić.

4. Utrzeć masło z cukrem na gładką białą masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną kaszę mannę.

Reklama

5. Przygotować polewę - masło, kakao, cukier puder i mleko podgrzewać aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania płynnej, czekoladowej masy. Przestudzić

6. Złożyć ciasto - na pierwszy blat wyłożyć 1/2 powideł śliwkowych oraz połowę kremu, przykryć drugim blatem i czynność powtórzyć, trzeci blat położyć na wierzchu, lekko docisnąć i polać przestudzoną polewą. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce lub do lodówki, aby masa i polewa stężały, a ciasto zmiękło. 

A może inne ciasto? Sprawdź nasze przepisy:

Makowiec japoński

Ciasto spod widelca

Sernik limonkowy

Zobacz również:

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy