Ciasto drożdżowe z owocami
Lekkie i smaczne!
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki stewii lub cukru
- kostka masła
- 4 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 4 szklanki mąki pszennej (najlepiej do wypieków, tortowej)
- płatki migdałów do dekoracji
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 60 g cukru
Dodatkowo:
- 500 g truskawek, czereśni, poziomek, wiśni - można wykorzystać mrożone owoce
- cukier
Przygotowanie:
1. Mleko, cukier i masło podgrzewać, aż się roztopią. Do ostudzonej masy wbić jajka i lekko ubić. Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić (mieszadłem miksera lub ręką). Ciasto wyrabiać przez około 15 minut lub do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki.
3. Dwie duże okrągłe tortownice o średnicy ok. 30 cm lub jedną dużą prostokątną blachę o wymiarach 28 x 39 cm wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
4. Ciasto włożyć do foremek lub jednej formy w następujący sposób: odrywać kawałki ciasta i układać je obok siebie, tak aby placek przypominał kwiat (kawałek ciasta włożyć w środek, a resztę wkoło, jak płatki kwiatu)
5. Ułożyć pokrojone owoce, następnie posypać kruszoną. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kratkę niżej niż połowa piekarnika, na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto wówczas urośnie), następnie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez około 30 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie. Posypać płatkami migdałów. Podawać ze szklanką soku pomarańczowego!
Smacznego!