Ciasto "leniuszek". Nie zostaną po nim nawet okruszki. Przepis od Ewy Wachowicz

Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek"
Przepis od Ewy Wachowicz na ciasto "leniuszek" materiały prasowe
Ciasto "leniuszek"
Ciasto "leniuszek"materiały prasowe

Składniki na ciasto "leniuszek" 

  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 500 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść migdałów
  • 1 kieliszek rumu
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto "leniuszek" - przygotowania

  1. Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać.
  2. Dolać wodę oraz espresso. 
  3. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku. 
  4. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy. 
  5. Dolać rum i dokładnie wymieszać. 
  6. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. 
  7. Wstawić do lodówki. 
  8. Po ok. 4 godzinach wyjąć z lodówki, zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
  9. Podawać pokrojone w krążki.
„Ewa gotuje”: Ciasto kruche z orzechami laskowymiPolsatPolsat