Nie mleko i nie maślanka! Teraz do racuchów dodaje się ten jeden produkt
Wielbiciele racuchów mają swoje własne, sprawdzone przepisy na placki, które z powodzeniem można serwować zarówno na obiad jak i deser czy kolację. Racuchy są proste w przygotowaniu, puszyste, pyszne i zawsze się udają. Będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich jeden, zaskakujący składnik!
Racuchy to nieduże, smażone na złoty kolor placuszki na bazie mąki, mleka, drożdży lub jaj. Typowe, tradycyjne racuchy robione są z jabłek krojonych lub startych na tarce albo z rabarbaru lub śliwek. Niektórzy dodają do nich bakalie, cynamon lub goździki.
Racuchy podawane są na słodko z cukrem pudrem lub śmietaną, czasem z dżemem lub marmoladą.
Zobacz również:
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
- Marysieńkę podasz raz, a rodzina będzie zawsze o nią prosić. Hit na święta
To jednak nie jedyny przepis na pyszne i puszyste racuchy - ten z jogurtem już jest hitem sieci!
Zobacz również: Dodaj łyżkę tego składnika do jabłek. Szarlotka będzie obłędna!
Dodaj do racuchów, a zawsze się udadzą! Pyszne i puszyste
Prawdziwym odkryciem są racuchy, do których zamiast mleka, kefiru lub maślanki dodajemy jogurt. Takie placuszki są proste w przygotowaniu, puszyste, pyszne i zawsze się udają!
Przepis na puszyste racuchy z jogurtem:
Przygotowanie:
1. Do miski wlej jogurt naturalny, wbij jajka i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
2. Do wymieszanych wcześniej produktów dodaj szklankę przesianej mąki. Dodaj sodę oczyszczoną i raz jeszcze wszystko wymieszaj. Ciasto nie może być zbyt gęste.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj równe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz usmażone racuchy z nadmiaru tłuszczu i podawaj udekorowane cukrem pudrem.
Zobacz również: