Reklama

Reklama

Nie mleko i nie maślanka! Teraz do racuchów dodaje się ten jeden produkt

Wielbiciele racuchów mają swoje własne, sprawdzone przepisy na placki, które z powodzeniem można serwować zarówno na obiad jak i deser czy kolację. Racuchy są proste w przygotowaniu, puszyste, pyszne i zawsze się udają. Będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich jeden, zaskakujący składnik!

Racuchy to nieduże, smażone na złoty kolor placuszki na bazie mąki, mleka, drożdży lub jaj. Typowe, tradycyjne racuchy robione są z jabłek krojonych lub startych na tarce albo z rabarbaru lub śliwek. Niektórzy dodają do nich bakalie, cynamon lub goździki. 

Racuchy podawane są na słodko z cukrem pudrem lub śmietaną, czasem z dżemem lub marmoladą. 

W sieci nie brakuje przepisów na racuchy, które są prostym i szybkim w przygotowaniu daniem dla całej rodziny. W klasycznym, drożdże należy zmieszać z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą, dodać je do mąki wraz z połową szklanki podgrzanego mleka, rozpuszczoną i wystudzoną margaryną oraz utartymi z resztą cukru jajkami i szczyptą soli. Całość należy następnie wymieszać mikserem aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany i smażyć na złoty kolor. 

To jednak nie jedyny przepis na pyszne i puszyste racuchy - ten z jogurtem już jest hitem sieci! 

Zobacz również: Dodaj łyżkę tego składnika do jabłek. Szarlotka będzie obłędna! 

Reklama

Dodaj do racuchów, a zawsze się udadzą! Pyszne i puszyste

Prawdziwym odkryciem są racuchy, do których zamiast mleka, kefiru lub maślanki dodajemy jogurt. Takie placuszki są proste w przygotowaniu, puszyste, pyszne i zawsze się udają! 

Przepis na puszyste racuchy z jogurtem:

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Do miski wlej jogurt naturalny, wbij jajka i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. 

2. Do wymieszanych wcześniej produktów dodaj szklankę przesianej mąki. Dodaj sodę oczyszczoną i raz jeszcze wszystko wymieszaj. Ciasto nie może być zbyt gęste. 

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj równe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz usmażone racuchy z nadmiaru tłuszczu i podawaj udekorowane cukrem pudrem.

Zobacz również:

Dodaj do naleśników zamiast mąki! Będą puszyste jak nigdy dotąd! 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: racuchy | przepis na racuchy | puszyste racuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy