Nie mleko i nie maślanka! Teraz do racuchów dodaje się ten jeden produkt

Wielbiciele racuchów mają swoje własne, sprawdzone przepisy na placki, które z powodzeniem można serwować zarówno na obiad jak i deser czy kolację. Racuchy są proste w przygotowaniu, puszyste, pyszne i zawsze się udają. Będą smakować jeszcze lepiej, gdy dodamy do nich jeden, zaskakujący składnik!

Racuchy z dodatkiem jogurtu są wyjątkowo puszyste
Racuchy z dodatkiem jogurtu są wyjątkowo puszyste123RF/PICSEL

Racuchy to nieduże, smażone na złoty kolor placuszki na bazie mąki, mleka, drożdży lub jaj. Typowe, tradycyjne racuchy robione są z jabłek krojonych lub startych na tarce albo z rabarbaru lub śliwek. Niektórzy dodają do nich bakalie, cynamon lub goździki.

Racuchy podawane są na słodko z cukrem pudrem lub śmietaną, czasem z dżemem lub marmoladą.

To jednak nie jedyny przepis na pyszne i puszyste racuchy - ten z jogurtem już jest hitem sieci!

Dodaj do racuchów, a zawsze się udadzą! Pyszne i puszyste

Prawdziwym odkryciem są racuchy, do których zamiast mleka, kefiru lub maślanki dodajemy jogurt. Takie placuszki są proste w przygotowaniu, puszyste, pyszne i zawsze się udają!

Przepis na puszyste racuchy z jogurtem:

Przygotowanie:

1. Do miski wlej jogurt naturalny, wbij jajka i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

2. Do wymieszanych wcześniej produktów dodaj szklankę przesianej mąki. Dodaj sodę oczyszczoną i raz jeszcze wszystko wymieszaj. Ciasto nie może być zbyt gęste.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Łyżką nakładaj równe porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz usmażone racuchy z nadmiaru tłuszczu i podawaj udekorowane cukrem pudrem.

Zobacz również:

Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas