Ciasto pomarańczowe

Bez mąki, a więc nie utuczy ani pociechy, ani was. Polecane szczególnie osobom, które lubią wilgotne ciasta. Spróbujcie.

Ciasto pomarańczowe fot. Mariusz Robak
Ciasto pomarańczowe fot. Mariusz Robakmateriały prasowe

Musicie mieć:

- 2 pomarańcze, gotowane w całości przez dwie godziny,
- 6 jajek,
- 250 g cukru pudru,
- 1 łyżeczkę olejku pomarańczowego,
- 300 g zmielonych migdałów,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 160-180 st. C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę. Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.

Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas