Składniki: - 2 jajka, - 4 dag cukru, - 8 dag mąki, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, - 1 łyżka masła do wysmarowania blachy, - 2 łyżki bułki tartej, - 75 dag kolorowych winogron, - 300 ml śmietanki 30 proc., - 2 łyżki cukru pudru, - 200 ml jogurtu, - 1 łyżka żelatyny,- 15 dag czekolady gorzkiej Przygotowanie: Jajka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać partiami cukier, cały czas ubijając.Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok.10 min. Po upieczeniu wystudzić. Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, część zostawić do dekoracji. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, połączyć z jogurtem, a następnie z ubitą śmietaną. Do kremu dodać winogrona, wymieszać i wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki na min.1 h. Część czekolady zetrzeć, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić z niej dekoracje. Zastygnięte ciasto dekorować winogronami i czekoladą. Czas przygotowania: 2 h 30 min.