Ciasto z brokułami i szynką
Polubisz brokuły!

Składniki:
- brokuł (ok. 1,2 kg), - sól, - 1 cebula, - 10 g. masła lub margaryny, - 250 g. gotowanej szynki, - 150 g. twarogu, - 460 ml. mleka, - 6 łyżek oleju, - 1 łyżeczka soli, - 300 g. mąki, - opakowanie proszku do pieczenia,- 4 łyżki bułki tartej, - 8 jaj, - 75 g. startego sera Gouda, - pieprz, gałka muszkatołowa, - tłuszcz (i bułka tarta) do formy,
Przygotowanie;
Brokuła umyć i podzielić na rozetki. Wrzucić do wrzątku i obgotowywać ok. 5 minut. Osączyć na sicie. Obrać cebulę, pokroić. Tłuszcz rozgrzać na małej patelni i krótko obsmażyć cebulę, a następnie zostawić ją do ostygnięcia. Szynkę pokroić w kostkę. Zmieszać twarożek, 6 łyżek mleka, olej i sól. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z twarożku i wyrobić na gładkie ciasto. Okrągłą formę (26 cm) posmarować tłuszczem i obsypać dwoma łyżkami bułki tartej. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 34-35 cm. Wyłożyć nim dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i posypać resztą bułki tartej. Brokuły, szynkę i cebulę włożyć do formy. Jajka,, resztę mleka, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę i 15 minut w temp. 200 st. C. Na ostatnie 15 minut można ewentualnie całość przykryć. Przed krojeniem odczekać ok. 15 minut od wyjęcia z pieca. Czas przygotowania: 2 godziny Przepis na 12 porcji/ 1 porcja: 1300 kJ/310 kcal