Ciasto z jeżynami - bez pieczenia
Ciasto z jeżynami możesz jeść bez większych wyrzutów sumienia. Te pyszne owoce zawierają sporo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Składniki:
SPÓD:
- 40 dag białej czekolady,
- 1/2 kostki masła
- duża paczka (ok. 20 dag) wafli (andrutów)
MASA:
- 20 dag serka mascarpone
- 30 dag jeżyn
- limonka
- 1/2 szkl. cukru
- szkl. maślanki
- szkl. śmietany kremówki
- 2 op. cukru waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
DEKORACJA:
- plasterki limonki
- listki melisy cytrynowej
Przygotowanie:
1. Czekoladę połam na kawałeczki. Dodaj do niej masło i stop razem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wafle pokrusz. Okruszki wymieszaj z czekoladą i masłem. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj 2 łyżki przygotowanej masy. Resztę wyłóż na spód blachy, rozsmaruj. Wstaw do lodówki.
2. Limonkę sparz, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok. Jeżyny przebierz, opłucz, osącz. 1/3 owoców zmiksuj na gładko z czubatą łyżką cukru.
3. Maślankę wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym, serkiem oraz sokiem i skórką z limonki. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Połącz ją z masą serową.
4. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z musem jeżynowym. Wylej na przygotowany spód. Sernik schładzaj 5 godzin. Masę waflową zastudzoną na folii połam na kawałeczki.
Rozłóż je na wierzchu sernika. Ciasto posyp pozostałymi jeżynami. Przed podaniem udekoruj plasterkami limonki i listkami melisy.