Ciasto z jeżynami - bez pieczenia

Ciasto z jeżynami możesz jeść bez większych wyrzutów sumienia. Te pyszne owoce zawierają sporo błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

antyoksydanty, błonnik, wit.C, to wszystko kryje się w jeżynach
antyoksydanty, błonnik, wit.C, to wszystko kryje się w jeżynach123RF/PICSEL

Składniki:

SPÓD:

  • 40 dag białej czekolady,
  • 1/2 kostki masła
  • duża paczka (ok. 20 dag) wafli (andrutów)

MASA:

  • 20 dag serka mascarpone
  • 30 dag jeżyn
  • limonka
  • 1/2 szkl. cukru
  • szkl. maślanki
  • szkl. śmietany kremówki
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny

DEKORACJA:

  • plasterki limonki
  • listki melisy cytrynowej

Przygotowanie:

1. Czekoladę połam na kawałeczki. Dodaj do niej masło i stop razem w gorącej kąpieli wodnej. Przestudź. Wafle pokrusz. Okruszki wymieszaj z czekoladą i masłem. Na kawałku folii aluminiowej rozsmaruj 2 łyżki przygotowanej masy. Resztę wyłóż na spód blachy, rozsmaruj. Wstaw do lodówki.

2. Limonkę sparz, wytrzyj do sucha, zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok. Jeżyny przebierz, opłucz, osącz. 1/3 owoców zmiksuj na gładko z czubatą łyżką cukru.

3. Maślankę wymieszaj z resztą cukru, cukrem waniliowym, serkiem oraz sokiem i skórką z limonki. Żelatynę namocz i rozpuść, podgrzewając. Połącz ją z masą serową.

4. Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj ją z musem jeżynowym. Wylej na przygotowany spód. Sernik schładzaj 5 godzin. Masę waflową zastudzoną na folii połam na kawałeczki.

Rozłóż je na wierzchu sernika. Ciasto posyp pozostałymi jeżynami. Przed podaniem udekoruj plasterkami limonki i listkami melisy.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas