Ciecierzyca: Zdrowa alternatywa dla masła czy kebabów i nie tylko
Ciecierzyca kształtem i smakiem najbardziej przypomina groch. Stanowi obowiązkowy składnik kuchni wegetariańskiej, ale z uwagi na bogatą listę składników mineralnych i witamin do diety powinien ją włączyć każdy. Dostarczy nam przede wszystkim łatwo przyswajalnego przez organizm białka pochodzenia roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli ciecierzycę połączysz z pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny; wyczarujesz domowy hummus, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do chleba lub jako dip do warzyw. Do czego jeszcze możemy wykorzystać apetyczną ciecierzycę? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej.
Co znajdziemy w ciecierzycy?
Ciecierzyca to przykład tak zwanej "bomby odżywczej", bo zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze; w tym przede wszystkim białko roślinne (w 100 gramach produktu odnajdziemy aż 8,86 gramów aminokwasów). witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan, cynk - oraz skrobię.
Dlaczego warto sięgać po ciecierzycę?
- ciecierzyca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi,
- ciecierzyca wpływa korzystnie na stan kości,
- ciecierzyca wspomaga stabilizację ciśnienia tętniczego,
- ciecierzyca może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi,
- ciecierzyca reguluje pracę układu trawiennego,
- ciecierzyca pomaga walczyć z zaparciami,
- ciecierzyca pomaga zrzucić zbędne kilogramy; szybko zaspokaja apetyt i zapewnia sytość na długi czas,
- ciecierzyca poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.
Ciecierzyca: Zastosowanie w kuchni
Ciecierzyca jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, zwłaszcza gulaszu. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką, rukolą czy kaszą jaglaną albo owocami morza.
Doskonale współgra dalej z takimi przyprawami jak: tymianek, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon itp. Ale nie dodawajmy ich za dużo, by nie przyćmiły smaku cieciorki.
Bez niej nie ma hummusu, czyli smacznej pasty przeznaczonej do smarowania chleba. W klasycznej wersji wystarczy zmiksować cieciorkę z tahini (pasta sezamowa), czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Ale hummus może mieć też inne wersje, np. gdy dodamy do niego pieczoną paprykę.
Jak przygotować hummus?
Jeśli ugotowaną ciecierzycę połączysz z pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny; wyczarujesz domowy hummus, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do chleba lub jako dip do warzyw.
Falafele alternatywą dla kebabów
Falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki albo kotlety. Mogą śmiało stanowić alternatywę dla popularnych kebabów.