Ciecierzyca: Zdrowa alternatywa dla masła czy kebabów i nie tylko

Ciecierzyca kształtem i smakiem najbardziej przypomina groch. Stanowi obowiązkowy składnik kuchni wegetariańskiej, ale z uwagi na bogatą listę składników mineralnych i witamin do diety powinien ją włączyć każdy. Dostarczy nam przede wszystkim łatwo przyswajalnego przez organizm białka pochodzenia roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli ciecierzycę połączysz z pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny; wyczarujesz domowy hummus, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do chleba lub jako dip do warzyw. Do czego jeszcze możemy wykorzystać apetyczną ciecierzycę? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL
Jak zrobić hummus z burakami?Interia Kulinaria

Co znajdziemy w ciecierzycy?

©123RF/PICSEL

Ciecierzyca to przykład tak zwanej "bomby odżywczej", bo zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze; w tym przede wszystkim białko roślinne (w 100 gramach produktu odnajdziemy aż 8,86 gramów aminokwasów). witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan, cynk - oraz skrobię.

Dlaczego warto sięgać po ciecierzycę?

- ciecierzyca pomaga kontrolować poziom cukru we krwi,

- ciecierzyca wpływa korzystnie na stan kości,

- ciecierzyca wspomaga stabilizację ciśnienia tętniczego,

- ciecierzyca może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi,

- ciecierzyca reguluje pracę układu trawiennego,

- ciecierzyca pomaga walczyć z zaparciami,

- ciecierzyca pomaga zrzucić zbędne kilogramy; szybko zaspokaja apetyt i zapewnia sytość na długi czas,

- ciecierzyca poprawia stan i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ciecierzyca: Zastosowanie w kuchni

©123RF/PICSEL

Ciecierzyca jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych, zwłaszcza gulaszu. Warto dodać ją do zupy, sałatki czy farszu pierogów. Świetnie komponuje się z pomidorami, awokado, serem twarogowym, parmezanem, makaronami, czosnkiem, marchewką, pietruszką, rukolą czy kaszą jaglaną albo owocami morza.

Doskonale współgra dalej z takimi przyprawami jak: tymianek, rozmaryn, kolendra, curry, kumin, gałka muszkatołowa, cynamon itp. Ale nie dodawajmy ich za dużo, by nie przyćmiły smaku cieciorki.

Bez niej nie ma hummusu, czyli smacznej pasty przeznaczonej do smarowania chleba. W klasycznej wersji wystarczy zmiksować cieciorkę z tahini (pasta sezamowa), czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Ale hummus może mieć też inne wersje, np. gdy dodamy do niego pieczoną paprykę.

Jak przygotować hummus?

©123RF/PICSEL

Jeśli ugotowaną ciecierzycę połączysz z pastą sezamową (tahini), oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny; wyczarujesz domowy hummus, który możesz śmiało wykorzystać jako dodatek do chleba lub jako dip do warzyw.

Falafele alternatywą dla kebabów

Falafele przygotowywane są z przyprawionej ciecierzycy, którą zwija się w kulki albo kotlety. Mogą śmiało stanowić alternatywę dla popularnych kebabów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas