Co można zrobić z białego sera na szybko? Twarogowe pyszności na lato

Twaróg to kluczowy składnik klusek leniwych
Twaróg to kluczowy składnik klusek leniwych123RF/PICSEL

Mini pączki twarogowe

Zobacz również:

    • 500 g twarogu półtłustego
    • 40 g cukru
    • 2 łyżki ekstraktu lub esencji waniliowej
    • 100 ml mleka
    • 4 jajka
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 l oleju roślinnego
    • cukier puder
    1. Do czystej miski przekładamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ekstrakt z wanilii, mleko oraz jajko. Miksujemy na gładką masę.
    2. W kolejnym kroku do masy serowej przesiewamy mąkę z proszkiem od pieczenia i ponownie mieszamy.
    3. Z powstałego ciasta w dłoniach formujemy niewielkie kulki, które następnie wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy przez kilka minut z obu stron.
    4. Mini pączki twarogowe wyciągamy z garnka łyżką cedzakową i wykładamy na talerz zabezpieczony ręcznikiem papierowym.
    5. Kiedy mini pączki odciekną z tłuszczu, obficie posypujemy je cukrem pudrem. Deserem możemy zajadać się na ciepło lub poczekać, aż ostygnie. Smacznego!

    Serniczki z malinami na bazie twarogu

    Mini serniczki przygotujemy z twarogu mielonego
    Mini serniczki przygotujemy z twarogu mielonego123RF/PICSEL
    • 500 g twarogu mielonego
    • 100 g cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 laska wanilii
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
    • 1 łyżka cukru
    • 1 opakowanie śmietan-fix
    • garść świeżych lub mrożonych malin
    1. Zmielony twaróg sernikowy przekładamy do miski, wsypujemy cukier oraz mąkę i całość dokładnie miksujemy.
    2. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, nożykiem wyciągamy ziarenka i dodajemy je do twarogu razem z jednym jajkiem i żółtkiem. Ponownie miksujemy.
    3. Przygotowaną masą serową napełniamy foremki do muffinek i ustawiamy na blaszce do pieczenia. Blachę wkładamy na najniższy poziom piekarnika.
    4. Serniczki podpiekamy w 190 st. C przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
    5. Po upływie ostatniej minuty wyciągamy serniczki z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    6. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem oraz śmietan-fixem na sztywno. Dodajemy kilka malin i ponownie miksujemy.
    7. Bitą śmietanę wykładamy na mini serniczki twarogowe i ozdabiamy całość świeżymi malinami. Deser najlepiej serwować od razu po przygotowaniu. Smacznego!

    Twarogowe kluski leniwe z cynamonem

    • 400 g twarogu półtłustego
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 150 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1. Twaróg wkładamy do miski lub misy miksera. Dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca lub ostrzy w urządzeniu.
    2. Do twarogu dodajemy opakowanie cukru waniliowego, dwa jajka, mąkę pszenną oraz doprawiamy szczyptą soli.
    3. Całość krótko miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną niewielką porcją mąki.
    4. Masę dzielimy na pół, a z każdej połowy formujemy wałeczek i tniemy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
    5. Odsączone z wody kluski leniwe przekładamy na talerze i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Oponki seroweINTERIA.TVInteria.tv