Poprawia trawienie, obniża cholesterol. Szukaj w warzywniaku i na bazarku
Groszek cukrowy to pyszne, sezonowe warzywo, na które sezon zacznie się już niebawem, bo na przełomie czerwca i lipca. Walory smakowe to niejedyne zalety groszku cukrowego, ponieważ posiada on również świetne właściwości odżywcze.
Groszek cukrowy - właściwości zdrowotne
Zawarte w groszku cukrowym antyoksydanty wzmacniają odporność organizmu i hamują procesy starzenia się komórek. Z kolei luteina w tym warzywie ma za zadanie przede wszystkim chronić nasz wzrok, zmniejszając ryzyko wystąpienia plamki żółtej.
Ponadto groszek cukrowy jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witamina A, C, K oraz E, a także minerałów, takich jak m.in. żelaza, magnezu, potasu, sodu czy jodu. Spożywanie warzywa pomaga również obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu we krwi.
To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości groszku cukrowego, ponieważ chroni on również przed osteoporozą, zaparciami i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jedzenie groszku sprzyja budowaniu mięśni i utrzymaniu ich w dobrej kondycji, a to za sprawą znajdującego się w nim białka. Mówiąc o groszku cukrowym, nie należy również zapominać o błonniku, który w nim występuje. Groszek cukrowy jest niskokaloryczny - w 100 g tego warzywa jest tylko 42 kcal.
Czytaj także: Sałatka z groszku cukrowego
Jak spożywać groszek cukrowy?
Groszek cukrowy z powodzeniem możemy spożywać na surowo. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by poddawać go obróbce termicznej w formie gotowania w wodzie, gotowania na parze, pieczenia lub smażenia.
Groszek cukrowy najlepiej smakuje zaraz po jego zerwaniu i wówczas ma w sobie najwięcej wartości odżywczych. Warzywo możemy dodawać do sałatek i zup, robić z niego przepyszne kremy, a nawet purée. Groszek cukrowy jest również doskonałym dodatkiem do przeróżnych dań mącznych, rybnych i mięsnych.
Warto wiedzieć: Zielony groszek: Jakie ma właściwości?