Frykas wśród białych serów, pomijany przez Polaków. Podkręca metabolizm, wzmacnia kości

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
970
Udostępnij

Chociaż polski twaróg jest przepyszny i można przyrządzić go na wiele sposób, to na półkach w sklepach już od jakiegoś czasu można znaleźć jeszcze inny rodzaj pysznego sera, który jak na razie w naszm kraju nie zyskał zbyt dużej popularności. A szkoda, bo nie dość, że jest niezwykle smaczny, ma mnóstwo wartości odżywczych i ogrom zastosowań w kuchni.

Ricotta to włoski ser, który ma delikatny i kremowy smak
Ricotta to włoski ser, który ma delikatny i kremowy smak 123RF/PICSEL

Ricotta, choć kojarzona głównie z kuchnią włoską, już od wielu lat zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wszystko dzięki swojemu delikatnemu, kremowemu smakowi i wszechstronności. Warto więc dowiedzieć się trochę więcej o tym przysmaku i spróbować wprowadzić go również do swojej diety.

Historia i produkcja

Ricotta, co w języku włoskim oznacza "ponownie gotowana" i jest produktem ubocznym powstającym przy wytwarzaniu serów takich jak mozzarella czy provolone. W procesie produkcji serwatka jest podgrzewana do temperatury około 85-90°C, co powoduje wytrącanie się białek mleka i powstawanie lekkiej, puszystej masy serowej.

Ricottę produkuje się z mleka i serwatki
Ricottę produkuje się z mleka i serwatki123RF/PICSEL

Wartości odżywcze ricotty

Ricotta jest znana ze swoich korzystnych dla zdrowia właściwości. Ten ser jest przede wszystkim bogaty w białko, które zawiera niezbędne aminokwasy oraz potrzebne jest do budowy i naprawy tkanek. Dodatkowo może poszczycić się dużą ilością wapnia, który to z kolei korzystanie pływa na zdrowie naszych zębów i kości.

Ten pyszny włoski ser dostarcza nam również witaminy z grupy B (w tym B12), A, D i K. Są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego oraz uczestniczą w produkcji krwinek. Ponadto witamina B12 bierze udział w procesach przemiany materii.

Ricotta - ser idealny podczas diety

W porównaniu z innymi serami ricotta ma również stosunkowo niską zawartość tłuszczów, szczególnie w porównaniu z innymi sercami takimi jak mozzarella czy mascarpone. Co ciekawe, często jest mylona z tym drugim, ponieważ oba sery pochodzą z Włoch i mają kremową konsystencję.

Jest jednak między nimi znacząca różnica. Ricotta produkowana jest w procesie odwirowywania serwatki pozostałej po produkcji innych serów. Z kolei mascarpone wytwarza się ze śmietanki kwaszonej kwaskiem cytrynowym. Sprawia to, że jest on serem bardziej tłustym i lepiej nadaje się do deserów niż słonych potraw. Ricotta ma w tym obszarze o wiele bardziej szerokie zastosowanie.

Zastosowanie ricotty w kuchni

Ricotta - podobnie jak większość włoskich serów - idealnie odnajdzie się w kuchni zarówno podczas przygotowywania słonych, jak i słodkich dań. A co konkretnie można przyrządzić z jego pomocą?
Zacznijmy od wytrawnych dań. Ricotta sprawdzi się tutaj zarówno podana na zimno, jak i na ciepło. W pierwszym przypadku będzie znakomitym dodatkiem do pieczywa lub jako pasta kanapkowa z dodatkiem bazylii, suszonych pomidorów oraz oliwy. Ricotta świetnie poradzi się również składnik sałatki, do której - w zależności od potrzeb i osobistych upodobań - można wybrać ulubione warzywa, a nawet owoce.

W przypadku ciepłych posiłków ricotta będzie idealna do makaronowych dań, gdzie będzie stanowiła składnik sosu lub farszu, tak jak w przypadku cannelloni. Poza tym jest świetnym uzupełnieniem pieczonego mięsa i podkreśla jego smak. Tak samo jest w przypadku łososia, którego można przyrządzić w cieście francuskim z nadzieniem z ricotty i szpinaku.

Ricotta jest częścią kremu do włoskich przysmaków cannoli
Ricotta jest częścią kremu do włoskich przysmaków cannoli123RF/PICSEL

A jeśli chodzi o słodycze, to chyba najpopularniejszym deserem z wykorzystaniem ricotty są włoskie cannoli, czyli chrupiące rurki wypełnione gęstym kremem na bazie właśnie tego serka. Ale równie dobrze ten ricotta sprawdzi się w typowo polskich wypiekach i przy jej pomocy można stworzyć niesamowite serniki, słodkie ciasta zagniatane czy placki z dodatkiem smażonych jabłek. Delikatność serka ricotta sprawia, że doskonale wpasuje się on również jako dodatek do zimnych przekąsek - wystarczy wymieszać go z jogurtem i dołożyć ulubione owoce, aby powstał pełnowartościowy posiłek.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsiana
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      520
      Super
      relevant
      222
      Hahaha
      haha
      112
      Szok
      shock
      47
      Smutny
      sad
      37
      Zły
      angry
      32
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      970
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na