Co można zrobić z borówki amerykańskiej na zimę?

Domowe przetwory z borówki amerykańskiej to najlepsza pamiątka z okresu wakacyjnego! Nic tak nie poprawi nastroju, jak domowy dżem czy konfitura ze słodkich owoców, które nawet po obróbce pachną i smakują latem. Szukasz kulinarnych inspiracji? Jesteś we właściwym miejscu! Z naszymi wskazówkami schowanie borówki amerykańskiej do słoików pójdzie jak z płatka.

Poznaj proste przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej
Poznaj proste przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej123RF/PICSEL

Jak przechować owoce na zimę? Zacznij od mrożenia borówki amerykańskiej

Zanim przejdziesz do bardziej złożonych eksperymentów kulinarnych, skup się na najprostszej metodzie przechowywania tych powszechnie uwielbianych owoców. Jeśli będziesz kierować się podstawowymi zasadami, mrożone borówki zachowają swój kształt i resztę cennych właściwości. Z powodzeniem wykorzystasz je jako samodzielną przekąskę, dodatek do koktajli, ciast i innych deserów.

Jak mrozić borówki amerykańskie?

  • Owoce opłucz pod bieżącą wodą, następnie rozłóż je na ręczniku papierowym, aby wyschły.
  • Przełóż je na tackę lub brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by tworzyły pojedynczą warstwę! Włóż do zamrażarki na dwie godziny. Dzięki temu manewrowi owoce się nie posklejają.
  • Stwardniałe borówki podziel na porcje i przesyp do foliowych woreczków przeznaczonych do mrożenia. Schowaj w zamrażalniku - twoje zapasy gotowe!
Po przepisy z borówkami mogą sięgać nawet początkujący szefowie kuchni
Po przepisy z borówkami mogą sięgać nawet początkujący szefowie kuchni123RF/PICSEL

Przepis na dżem z borówki amerykańskiej

Prosta receptura dżemu borówkowego zachwyci kulinarnych minimalistów. W wersji podstawowej potrzebne są zaledwie trzy składniki, lecz koneserzy również znajdą sposoby na wzbogacenie jego smaku. Jak się za to zabrać?

Przygotuj: Kilogram borówek, pół kilograma cukru i sok wyciśnięty z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Owoce umyj i osusz, a następnie ostrożnie zmiksuj na niezbyt dużych obrotach.
  • Przełóż je do dużego rondla, zasyp cukrem i wlej sok z cytryny.
  • Smaż przez pół godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i ustaw do góry dnem do czasu, aż całkowicie wystygną.

Warto wiedzieć: Dla jeszcze bardziej różnorodnych doznań smakowych dodaj do dżemu startą skórkę z cytryny. Domowy dżem z borówki doskonale pasuje do kanapek, gofrów, racuchów, naleśników i ciast.

Konfitura z borówek na zimę

Gęsta konfitura z borówki amerykańskiej to produkt wręcz stworzony do uprzyjemniania jesiennych i zimowych wieczorów. Bez żadnych oporów można dodawać ją do rozgrzewających herbat, ale jako uzupełnienie deserów i słodkich podwieczorków sprawdzi się tak samo dobrze.

Przygotuj: Kilogram borówek (nadają się zarówno świeże, jak i mrożone), pół kilograma cukru, dwie łyżki miodu oraz pół szklanki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Borówki wrzuć do garnka z grubym dnem i smaż pod przykryciem przez 10-15 minut.
  • Co jakiś czas mieszaj. Dzięki temu na bieżąco będziesz w stanie ocenić, czy owoce już zmiękły. Pamiętaj, że mrożone borówki potrzebują dłuższej obróbki.
  • Zawartość garnka rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj pozostałe składniki: cukier, miód, sok cytrusowy.
  • Wymieszaj i gotuj przez kolejne pół godziny. Często mieszaj, by gęsty przysmak nie przypalił się i nie przywarł do dna garnka.
  • Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków, mocno zakręć, odstaw do góry dnem - jak w przypadku borówkowego dżemu.

Czy przetwory z borówki są zdrowe?

Borówki amerykańskie słyną z korzystnego wpływu na zdrowie. Poleca się jadać je dla zachowania sokolego wzroku, a także utrzymania w ryzach ciśnienia, poziomu cukru i wagi ciała. Wyszczególniane są w kontekście profilaktyki nowotworowej, wspierania pamięci i układu moczowego. Jak jednak wyglądają właściwości borówek amerykańskich, gdy mowa o przetworach?

Oczywiście zaleca się spożywanie owoców w formie nieprzetworzonej - wtedy cechują się największym bogactwem dobroczynnych substancji. Większość z nich borówki zachowują również w czasie mrożenia, wiec zawsze warto mieć mały zapas w zamrażarce.

Działanie wysokiej temperatury nie sprawia, że owoce stają się bezwartościowe. Co prawda tracą część składników odżywczych, lecz przetwory z borówki nadal mogą stanowić pyszne wsparcie dla odporności i pozwolą odzyskać siły po znacznym wysiłku, np. po treningu. Uważać jednak muszą diabetycy i pacjenci borykający się z insulinoopornością. Cukier zawarty w przetworach z pewnością im się nie przysłuży.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas