Co można zrobić z borówki amerykańskiej na zimę?

Poznaj proste przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej
Poznaj proste przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej123RF/PICSEL

Jak przechować owoce na zimę? Zacznij od mrożenia borówki amerykańskiej

  • Owoce opłucz pod bieżącą wodą, następnie rozłóż je na ręczniku papierowym, aby wyschły.
  • Przełóż je na tackę lub brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by tworzyły pojedynczą warstwę! Włóż do zamrażarki na dwie godziny. Dzięki temu manewrowi owoce się nie posklejają.
  • Stwardniałe borówki podziel na porcje i przesyp do foliowych woreczków przeznaczonych do mrożenia. Schowaj w zamrażalniku - twoje zapasy gotowe!
Po przepisy z borówkami mogą sięgać nawet początkujący szefowie kuchni
Po przepisy z borówkami mogą sięgać nawet początkujący szefowie kuchni123RF/PICSEL

Przepis na dżem z borówki amerykańskiej

  • Owoce umyj i osusz, a następnie ostrożnie zmiksuj na niezbyt dużych obrotach.
  • Przełóż je do dużego rondla, zasyp cukrem i wlej sok z cytryny.
  • Smaż przez pół godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i ustaw do góry dnem do czasu, aż całkowicie wystygną.
Dżem z borówki amerykańskiej - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria

Konfitura z borówek na zimę

  • Borówki wrzuć do garnka z grubym dnem i smaż pod przykryciem przez 10-15 minut.
  • Co jakiś czas mieszaj. Dzięki temu na bieżąco będziesz w stanie ocenić, czy owoce już zmiękły. Pamiętaj, że mrożone borówki potrzebują dłuższej obróbki.
  • Zawartość garnka rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj pozostałe składniki: cukier, miód, sok cytrusowy.
  • Wymieszaj i gotuj przez kolejne pół godziny. Często mieszaj, by gęsty przysmak nie przypalił się i nie przywarł do dna garnka.
  • Gorącą konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej słoiczków, mocno zakręć, odstaw do góry dnem - jak w przypadku borówkowego dżemu.

Czy przetwory z borówki są zdrowe?