Pomysł na obiad. Przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane
Aktualizacja
Pomysł na obiad ? W codziennym pędzie to pytanie potrafi naprawdę zbić z tropu i przyprawić o ból głowy. Na szczęście zawsze można zrobić coś z rzeczy dostępnych nawet w najmniejszym sklepiku. Zapiekanka ziemniaczana to właśnie to danie. To bardzo prosta do zrobienia potrawa i świetny pomysł na obiad. Przygotujesz ją w jednym naczyniu do zapiekania. I posmakuje każdemu.
Pomysł na obiad. Sprawdzone przepisy na szybkie zapiekanki ziemniaczane123RF/PICSEL
Spis treści:
Pomysł na obiad. Najprostsza zapiekanka ziemniaczana
Co na obiad? Proponujemy zapiekankę ziemniaczanąINTERIA.PL
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 g cheddara
- 2 jajka
- 30 g masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 250 ml śmietanki
Zapiekanka ziemniaczana - przygotowanie
- Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, gotować w osolonym wrzątku 4-5 minut, odcedzić.
- Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ser zetrzeć na grubych oczkach.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, posypać wiórkami masła, polać mieszanką jajek i śmietanki, doprawić pieprzem. Powtarzać do wyczerpania składników, na koniec posypać startym serem.
- Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza 25 minut.
Sprawdź również: Co na obiad? Gotowy jadłospis na 7 dni
Pomysł na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka smakuje najlepiej! 123RF/PICSEL
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
- ok. 1 kg ziemniaków
- 600 ml mleka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- 2 pomidory
- Pół kostki masła
- 0,3-0,5 kg żółtego sera
- sól, przyprawa do mięsa mielonego
- olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.
- Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
- W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera.
- Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Polecamy: Pomysły na obiad
Pomysł na obiad - zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz
„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat
Składniki:
- kilka ugotowanych ziemniaków
- masło do natłuszczenia foremki
Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1½ łyżki mąki
- 300 ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
Sos pomidorowy
- ½ kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny (ew. pół na pół)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 papryka czerwona
- oregano
- bazylia
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry.
- Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek. Podsmażyć.
- Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje.
- Wlać przecier pomidorowy.
- Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
- Zrobić beszamel.
- Na drugiej patelni rozgrzać masło.
- Wsypać mąkę.
- Zasmażyć.
- Wlać mleko.
- Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową.
- Zetrzeć ser. Wymieszać.
- Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
- Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego.
- Nałożyć mniej niż połowę beszamelu.
- Ułożyć resztę ziemniaków.
- Na kartofle dać sos.
- Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel.
- Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Polecamy: Mizeria Magdy Gessler - przepis
Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria