Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny

Pyszny gulasz
Pyszny gulasz123RF/PICSEL

Co na obiad - gulasz z jabłkami

Gulasz
Gulasz123RF/PICSEL

Składniki

  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 opakowanie przyprawy do gulaszu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • ¾ bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 15 g świeżego imbiru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Co na obiad - zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1½ kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 200 g sera żółtego

Co na obiad - proste placuszki z kalafiora

Placuszki z kalafiora przygotujesz w 20 minut
Placuszki z kalafiora przygotujesz w 20 minut123RF/PICSEL

Składniki

  • duży kalafior
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka kopru
  • 250 g tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Co na obiad - chuda carbonara

Chuda carbonara, fot. Jamie Oliver © Jamie Oliver Enterprises Limited 2015
Chuda carbonara, fot. Jamie Oliver © Jamie Oliver Enterprises Limited 2015materiały prasowe

Składniki

  • 200 g świeżo łuskanego lub mrożonego groszku
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ pęczka (15 g) świeżej bazylii
  • 15 g parmezanu
  • 1 cytryna
  • 150 g razowego spaghetti
  • 1 plasterek wędzonego boczku
  • oliwa
  • 1 duże jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego 0%

Co na obiad - łosoś zapiekany w cieście francuskim

Łosoś w cieście
Łosoś w cieście123RF/PICSEL

Składniki

  • 350 g filetu z łososia
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 kule sera mozzarella
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki
  • kilka łyżek śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Co na obiad - zupa z soczewicą

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy123RF/PICSEL

Składniki

  • por
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • 30 dag dyni
  • cebula
  • 30 dag czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • 4 parówki
  • kilka łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz

Co na obiad - schabowy po góralsku

Schabowy
Schabowy123RF/PICSEL

Składniki

  • plastry schabu bez kości (po jednym na osobę),
  • 20 dag pieczarek,
  • 20 dag tartego oscypka,
  • jajko,
  • bułka tarta i mąka do panierki,
  • sól pieprz,
  • tłuszcz do smażenia
Robert Makłowicz: Emanacja radości świataINTERIA.PL