Co na obiad w tym tygodniu? Przepisy na szybkie dania na od poniedziałku do niedzieli

Co na obiad? Pytanie, które zadajemy sobie codziennie. Przychodzi moment, kiedy pomysłów brak. I wtedy pojawiamy się my! Z listą propozycji na cały tydzień. Oto siedem prostych dań na obiady dla całej rodziny. Smacznego!

Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian
Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian123RF/PICSEL

Co na obiad? Zupa na upały, czyli gazpacho

Gazpacho
GazpachoPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 kromki białego chleba bez skórki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwki
  • 1 gałązka świeżego tymianku

Opis przygotowania:

  1. Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą. 
  2. Pomidory naciąć i wrzucić na moment do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody (łatwiej się je obiera) i pozbawić skórki. 
  3. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miksera. 
  4. Ogórka obrać, pokroić na kawałki i dodać do pomidorów. 
  5. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do reszty warzyw. 
  6. Dodać cebulę. 
  7. Dolać oliwę i ocet, dodać namoczony chleb i czosnek. 
  8. Zmiksować na gładki krem. 
  9. Doprawić solą i odrobiną białego pieprzu. 
  10. Podawać z oliwkami pokrojonymi w krążki.
  11.  Można przyprawić świeżym tymiankiem.

Co na obiad? Makaron z bobem

Jeśli jesteście miłośnikami makaronów, to ten z bobem na pewno wam posmakuje.

Składniki:

  • 300 g świeżego bobu
  • 200 g  makaronu np. rurki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek sera typu parmezan
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić i obrać z łupinek. W drugim garnku ugotować makaron.
  2. Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć niezbyt długo aby nie zrobił się gorzki. Dorzucić bób i makaron, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do miski i dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Na samym końcu oprószyć tartym parmezanem i udekorować natką pietruszki.

Co na obiad? Czerwone curry z kurczakiem i pak choi

Słoneczne, nieco pikantne i doskonale rozgrzewające czerwone curry idealnie balansuje smak warzyw oraz mięsa. Egzotyczną nutę podkreślają czosnek, imbir, sos rybny czy świeża kolendra. To danie, które każdego kolejnego dnia smakuje coraz lepiej.

Czerwone tajskie curry
Czerwone tajskie curry123RF/PICSEL

Składniki na curry z kurczakiem i pak choi

  • 2 kapusty pak choi
  • 750 g filetów z kurczaka
  • 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 papryczka chilli
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • olej roślinny
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie czerwonego curry z kurczakiem i pak choi

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy także opłukać go i przygotować w specjalnym urządzeniu.
  2. Na patelni podsmażamy przez ok. minutę pastę curry, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tarty imbir oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
  3. Kiedy z patelni zacznie unosić się intensywny aromat, dodajemy odrobinę oleju i całość smażymy kolejną minutę.
  4. Do przypraw dodajemy kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażamy przez 3-4 minuty. Tak przygotowane mięso zalewamy bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotujemy 15 minut.
  5. Całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz łyżką brązowego cukru. Sos redukujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
  6. Kiedy zauważymy, że sos zaczyna gęstnieć, dodajemy pokrojoną na kawałki kapustę pak choi i gotujemy jeszcze przez 5-8 minut.
  7. Czerwone curry z kurczakiem i kapustą pak choi podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Całość możemy posypać świeżą kolendrą oraz udekorować cząstkami limonki. Smacznego!

Co na obiad? Faszerowana cukinia

Nadziewana cukinia
Nadziewana cukinia123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie

Jak zrobić cukinię z mięsem mielonym?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. W kolejnym kroku kroimy ją na pół, a środek delikatnie wydrążamy łyżeczką.
  2. Tak przygotowane łódeczki z cukinii odstawiamy na bok. Następnie sparzamy i obieramy ze skóry pomidory, kroimy je na pół i usuwamy pestki ze środka.
  3. Zebrany miąższ z pomidorów drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i nabierze brązowej barwy.
  5. Składniki na patelni wzbogacamy o przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  6. Całość podgrzewamy do momentu, w którym nadmiar płynów odparuje, a sos ładnie się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
  7. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek cukinii, a wierzch przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ile piec cukinię z mięsem mielonym? Warzywo najlepiej umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i trzymać w środku przez ok. 15-20 minut.
  9. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że ser idealnie się rozpuścił. Cukinię z mięsem mielonym najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!

Co na obiad? Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 150 g kaszy gryczanej palonej (namoczonej przez noc w wodzie)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duży pęczek koperku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Jak zrobić gołąbki z kaszą?

  1. Boczniaki i pieczarki myjemy oraz oczyszczamy pod zimną i bieżącą wodą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, a boczniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.
  2. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w niewielką kostkę. Kaszę gryczaną paloną odsączamy z wody po całej nocy namaczania.
  3. Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy przez 5 minut.
  4. Po tym czasie na patelni ląduje kasza gryczana, którą po krótkim podsmażeniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.
  5. Zabieramy się za przygotowanie sosu. Cebulę, czosnek oraz seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju.
  6. Kiedy warzywa delikatnie się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz oraz cukier. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, a na koniec dodajemy koperek.
  7. Młodą kapustę obieramy z pierwszej warstwy liści i wyrzucamy. Najczęściej to właśnie na nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji.
  8. Z warzywa zdejmujemy kilka kolejnych liści i wykładamy nimi brytfankę lub inne naczynie, w którym będziemy przygotowywać gołąbki.
  9. W dużym garnku zagotowujemy wodę, z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy do naczynia kapustę na ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie ściągamy wszystkie liście.
  10. Na środku każdego liścia umieszczamy porcję farszu i zaczynamy składanie. Najlepiej najpierw złożyć do środka dół, a później boki i zawinąć do góry.
  11. Do naczynia z liśćmi kapusty wlewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, układamy ciasno zwinięte gołąbki i zalewamy resztą sosu.
  12. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę lub gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości. Smacznego!

Co na obiad? Naleśnikowy twist Ewy Wachowicz

Miłośników kuchni "fusion" na pewno zainteresuje propozycja na tak zwany naleśnikowy twist. To danie wytrawne, a swoją oryginalność zawdzięcza ciekawemu ułożeniu naleśników.

Naleśnikowy twist Ewy Wachowicz
Naleśnikowy twist Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Składniki

  • kilka naleśników
  • 2 cukinie
  • 4 papryki czerwone
  • 400 g sera żółtego
  • 100 g masła
  • oliwa do pieczenia papryki
  • sól
  • oregano suszone
  • rukola i oliwa do dekoracji

Opis przygotowania:

  1. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki. 
  2. Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania. 
  3. Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
  4. Złożyć zapiekankę. 
  5. Okrągłą foremkę wysmarować masłem. 
  6. Do brzegu przykleić paski naleśników. 
  7. Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii. 
  8. Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki. 
  9. Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki. 
  10. Na wierzch dodać wiórki masła. 
  11. Przyprawić solą i suszonym oregano. 
  12. Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C. 
  13. Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.

Co na obiad? Kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami

Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian
Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej lub owsianej
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

  1. Pieczarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. 
  2. Następnie podsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, aż do momentu zarumienienia się.
  3. W osobnej misce mieszamy płatki owsiane, starty ser, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę. 
  4. Dodajemy również przyprawy do smaku i dobrze mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Do masy dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek. Ponownie dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  6. Formujemy z masy kotlety, a następnie obtaczamy w dodatkowej mące.
  7. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i smażymy kotlety z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.
  8. Gotowe kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami możemy podać na ciepło, jako główne danie lub dodatek do sałatek, sosów czy surówek.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas