Co na obiad w tym tygodniu? Przepisy na szybkie dania na od poniedziałku do niedzieli
Co na obiad? Pytanie, które zadajemy sobie codziennie. Przychodzi moment, kiedy pomysłów brak. I wtedy pojawiamy się my! Z listą propozycji na cały tydzień. Oto siedem prostych dań na obiady dla całej rodziny. Smacznego!
![Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian](https://i.iplsc.com/000ANZG51VC4KJ1H-C322-F4.webp)
Spis treści:
- Co na obiad? Zupa na upały, czyli gazpacho
- Co na obiad? Makaron z bobem
- Co na obiad? Czerwone curry z kurczakiem i pak choi
- Co na obiad? Faszerowana cukinia
- Co na obiad? Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną
- Co na obiad? Naleśnikowy twist Ewy Wachowicz
- Co na obiad? Kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami
Co na obiad? Zupa na upały, czyli gazpacho
![Gazpacho](https://i.iplsc.com/0005NGGYE1VD6Q92-C322-F4.webp)
Składniki
- 500 g pomidorów
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu winnego
- 3 kromki białego chleba bez skórki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- sól
- biały pieprz
- oliwki
- 1 gałązka świeżego tymianku
Opis przygotowania:
- Kromki chleba pokruszyć na małe kawałki (bez skórki) do miski i zalać wodą.
- Pomidory naciąć i wrzucić na moment do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody (łatwiej się je obiera) i pozbawić skórki.
- Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miksera.
- Ogórka obrać, pokroić na kawałki i dodać do pomidorów.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do reszty warzyw.
- Dodać cebulę.
- Dolać oliwę i ocet, dodać namoczony chleb i czosnek.
- Zmiksować na gładki krem.
- Doprawić solą i odrobiną białego pieprzu.
- Podawać z oliwkami pokrojonymi w krążki.
- Można przyprawić świeżym tymiankiem.
Polecamy również: Zupa krem z porów - przepis Ewy Wachowicz
Co na obiad? Makaron z bobem
Jeśli jesteście miłośnikami makaronów, to ten z bobem na pewno wam posmakuje.
Składniki:
- 300 g świeżego bobu
- 200 g makaronu np. rurki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- pomidorki koktajlowe
- kawałek sera typu parmezan
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
- Bób ugotować w osolonym wrzątku. Ostudzić i obrać z łupinek. W drugim garnku ugotować makaron.
- Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć niezbyt długo aby nie zrobił się gorzki. Dorzucić bób i makaron, wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do miski i dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Na samym końcu oprószyć tartym parmezanem i udekorować natką pietruszki.
Zobacz również: Niezawodne triki na naleśniki. Sprawdzone przepisy na naleśniki
Co na obiad? Czerwone curry z kurczakiem i pak choi
Słoneczne, nieco pikantne i doskonale rozgrzewające czerwone curry idealnie balansuje smak warzyw oraz mięsa. Egzotyczną nutę podkreślają czosnek, imbir, sos rybny czy świeża kolendra. To danie, które każdego kolejnego dnia smakuje coraz lepiej.
![Czerwone tajskie curry](https://i.iplsc.com/000JCPOG4QDLY3ID-C322-F4.webp)
Składniki na curry z kurczakiem i pak choi
- 2 kapusty pak choi
- 750 g filetów z kurczaka
- 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 papryczka chilli
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- olej roślinny
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie czerwonego curry z kurczakiem i pak choi
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możemy także opłukać go i przygotować w specjalnym urządzeniu.
- Na patelni podsmażamy przez ok. minutę pastę curry, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tarty imbir oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
- Kiedy z patelni zacznie unosić się intensywny aromat, dodajemy odrobinę oleju i całość smażymy kolejną minutę.
- Do przypraw dodajemy kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażamy przez 3-4 minuty. Tak przygotowane mięso zalewamy bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotujemy 15 minut.
- Całość doprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki oraz łyżką brązowego cukru. Sos redukujemy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
- Kiedy zauważymy, że sos zaczyna gęstnieć, dodajemy pokrojoną na kawałki kapustę pak choi i gotujemy jeszcze przez 5-8 minut.
- Czerwone curry z kurczakiem i kapustą pak choi podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Całość możemy posypać świeżą kolendrą oraz udekorować cząstkami limonki. Smacznego!
Co na obiad? Faszerowana cukinia
![Nadziewana cukinia](https://i.iplsc.com/0006NEJ4B72N6W1G-C322-F4.webp)
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- 125 g sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i zioła prowansalskie
Jak zrobić cukinię z mięsem mielonym?
- Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. W kolejnym kroku kroimy ją na pół, a środek delikatnie wydrążamy łyżeczką.
- Tak przygotowane łódeczki z cukinii odstawiamy na bok. Następnie sparzamy i obieramy ze skóry pomidory, kroimy je na pół i usuwamy pestki ze środka.
- Zebrany miąższ z pomidorów drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i nabierze brązowej barwy.
- Składniki na patelni wzbogacamy o przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
- Całość podgrzewamy do momentu, w którym nadmiar płynów odparuje, a sos ładnie się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
- Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek cukinii, a wierzch przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ile piec cukinię z mięsem mielonym? Warzywo najlepiej umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i trzymać w środku przez ok. 15-20 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że ser idealnie się rozpuścił. Cukinię z mięsem mielonym najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!
Zobacz również: Jak gotować kalafior żeby nie był gorzki? Prosty patent
Co na obiad? Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną
![Gołąbki](https://i.iplsc.com/00074VCITB5SLL8B-C322-F4.webp)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 250 g boczniaków
- 150 g kaszy gryczanej palonej (namoczonej przez noc w wodzie)
- 1 puszka pomidorów
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duży pęczek koperku
- ½ łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić gołąbki z kaszą?
- Boczniaki i pieczarki myjemy oraz oczyszczamy pod zimną i bieżącą wodą. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, a boczniaki kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w niewielką kostkę. Kaszę gryczaną paloną odsączamy z wody po całej nocy namaczania.
- Na patelnię wlewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej grzyby i smażymy przez 5 minut.
- Po tym czasie na patelni ląduje kasza gryczana, którą po krótkim podsmażeniu doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Zabieramy się za przygotowanie sosu. Cebulę, czosnek oraz seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju.
- Kiedy warzywa delikatnie się zeszklą, dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz oraz cukier. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, a na koniec dodajemy koperek.
- Młodą kapustę obieramy z pierwszej warstwy liści i wyrzucamy. Najczęściej to właśnie na nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji.
- Z warzywa zdejmujemy kilka kolejnych liści i wykładamy nimi brytfankę lub inne naczynie, w którym będziemy przygotowywać gołąbki.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, z kapusty wycinamy głąb, a następnie wkładamy do naczynia kapustę na ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie ściągamy wszystkie liście.
- Na środku każdego liścia umieszczamy porcję farszu i zaczynamy składanie. Najlepiej najpierw złożyć do środka dół, a później boki i zawinąć do góry.
- Do naczynia z liśćmi kapusty wlewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, układamy ciasno zwinięte gołąbki i zalewamy resztą sosu.
- Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez godzinę lub gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości. Smacznego!
Zobacz również: Sezon na czereśnie w pełni. Na jakie przepisy warto postawić?
Co na obiad? Naleśnikowy twist Ewy Wachowicz
Miłośników kuchni "fusion" na pewno zainteresuje propozycja na tak zwany naleśnikowy twist. To danie wytrawne, a swoją oryginalność zawdzięcza ciekawemu ułożeniu naleśników.
![Naleśnikowy twist Ewy Wachowicz](https://i.iplsc.com/000JCPPDSJD7X2JK-C322-F4.webp)
Składniki
- kilka naleśników
- 2 cukinie
- 4 papryki czerwone
- 400 g sera żółtego
- 100 g masła
- oliwa do pieczenia papryki
- sól
- oregano suszone
- rukola i oliwa do dekoracji
Opis przygotowania:
- Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, skropić oliwą, włożyć do foliowego rękawa i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut (temp. 180 st. C). Wystudzić i obrać ze skórki.
- Cukinię pokroić wzdłuż w dość cienkie, możliwie jak najdłuższe paski szerokości naczynia do zapiekania.
- Naleśniki oraz ser żółty również pokroić w paski.
- Złożyć zapiekankę.
- Okrągłą foremkę wysmarować masłem.
- Do brzegu przykleić paski naleśników.
- Posmarować roztopionym masłem i przykleić paski cukinii.
- Do cukinii przykleić ser, do sera naleśniki.
- Posmarować masłem i powtórzyć wszystkie czynności, przy czym bliżej środka naczynia zastąpić cukinię plastrami upieczonej papryki.
- Na wierzch dodać wiórki masła.
- Przyprawić solą i suszonym oregano.
- Wstawić do piekarnika i piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.
- Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
Co na obiad? Kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami
![Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian](https://i.iplsc.com/000INWHG9UI3SUSJ-C322-F4.webp)
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej lub owsianej
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
- Pieczarki, cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Następnie podsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, aż do momentu zarumienienia się.
- W osobnej misce mieszamy płatki owsiane, starty ser, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę.
- Dodajemy również przyprawy do smaku i dobrze mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Do masy dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek. Ponownie dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
- Formujemy z masy kotlety, a następnie obtaczamy w dodatkowej mące.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i smażymy kotlety z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.
- Gotowe kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami możemy podać na ciepło, jako główne danie lub dodatek do sałatek, sosów czy surówek.