Niezawodne triki na naleśniki. Sprawdzone przepisy od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz poleca przepisy na naleśniki
Ewa Wachowicz poleca przepisy na naleśnikiArchiwum autora

Uniwersalny przepis na naleśniki. Pamiętaj o jednym triku

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli
  • masło
  1. Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. 
  2. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą mineralną do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka jak soku malinowego). 
  3. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać).
  4.  Smażyć cienkie placki - na patelni z obu stron.

Przepis na naleśniki z jajkiem sadzonym. Idealne na śniadanie

Naleśniki z jajkiem sadzonym - zacznij smacznie dzień
Naleśniki z jajkiem sadzonym - zacznij smacznie dzieńArchiwum autora
  • kilka naleśników
  • ser żółty w plastrach
  • szynka konserwowa w plastrach
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • sos majonezowy
  1. Na maśle zrobić jajka sadzone. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Na środku każdego naleśnika umieścić plaster szynki i plaster sera. Na nich położyć jajko sadzone. Boki złożyć do środka, częściowo przykrywając białko. 
  3. Posypać szczypiorkiem. Podawać z sosem majonezowym.

Krokiety z dwoma farszami: kapuściano-grzybowym i mięsnym

Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym
Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonymarchiwum prywatne
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • jajka
  • bułka tarta
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  1. Przygotować farsz kapuściany. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, gotować we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie "al dente". Odcedzić na sicie. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (namoczyć dzień wcześniej) i kapustę. Podsmażyć. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka.
  2. Przygotować farsz mięsny. Mięso i obrane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą dodać przyprawy, posolić i gotować do miękkości mięsa. W powstałym bulionie namoczyć kajzerkę. Z garnka wyjąć mięso, warzywa i kajzerkę, i odstawić do wystudzenia. Wystudzone produkty zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Na naleśniki nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  4. Na patelni roztopić masło klarowane i na nim smażyć krokiety. 

Jak przygotować naleśniki na słodko? Przepis, który zawsze się udaje

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  1. Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 1/2 godziny. 
  2. Smażyć na patelni - z obu stron, na złoty kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).
  • 250 g białego sera
  • 5 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
  • 4  jabłka
  • cynamon
  • cukier
  1. Przygotować nadzienie serowe. Ser włożyć do miski rozdrobnić widelcem, dodać śmietankę, posłodzić, przyprawić cynamonem i wymieszać.
  2. Przygotować nadzienie jabłkowe. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć na patelnię, przyprawić cynamonem i posłodzić jeśli są zbyt mało słodkie. Podlać woda i na małym ogniu prażyć ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa.
  3. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w trójkąty.

Bezglutenowe naleśniki na bazie mąki gryczanej i migdałowej

Naleśniki można przygotować również w wersji bezglutenowej
Naleśniki można przygotować również w wersji bezglutenowejarchiwum prywatne
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ l - wody
  • olej do smażenia
  1. Jajka wbić do miski. Posolić i posłodzić. Wsypać mąkę gryczaną oraz migdałową. Przyprawić cynamonem, wlać szklankę wody i zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gładkie, wlać drugą szklankę wody. Ponownie zmiksować i wstawić do lodówki na ½ godziny.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju. Usmażyć naleśniki. Posmarować powidłami lub dżemem. Złożyć na ćwiartki.
Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawinąInteria Kulinaria