Niezawodne triki na naleśniki. Sprawdzone przepisy od Ewy Wachowicz

Chyba wszyscy lubią naleśniki. Można serwować je w wersji wytrawnej, ale też na słodko. Sprawdzają się jako danie obiadowe, natomiast z powodzeniem można podawać je również na śniadanie czy kolację. Dzisiaj przygotowałam dla was kilka sprawdzonych przepisów.

Ewa Wachowicz poleca przepisy na naleśniki
Ewa Wachowicz poleca przepisy na naleśnikiArchiwum autora

Uniwersalny przepis na naleśniki. Pamiętaj o jednym triku

Na początku chcę podzielić się uniwersalnym przepisem na naleśniki. Przygotowane w poniższy sposób mogą stanowić bazę do serwowania ich na słodko albo na słono. Aby naleśniki były puszyste i nie rozpadały się podczas smażenia, należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Pierwsza: podczas miksowania mąki, jajek oraz mleka, warto dodać jeszcze wodę gazowaną. Po drugie, po przygotowaniu ciasta należy zostawić go na około piętnaście minut, by “gluten zaczął pracować". Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki będą puszyste, natomiast odstawienie ciasta na jakiś czas sprawi, że nie będą rwały się podczas smażenia.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • ½ łyżeczki soli
  • masło

Opis przygotowania:

Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) i zmiksować. 

  • Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńczyć wodą mineralną do konsystencji ciasta naleśnikowego (powinna być taka jak soku malinowego). 
  • Ciasto odstawić na 20-30 minut. Gdy zgęstnieje, znowu dolać odrobinę wody. Odstawić, by odpoczęło (naleśniki zrobią się bardziej plastyczne i nie będą się rwać).
  •  Smażyć cienkie placki - na patelni z obu stron.
  • Po przygotowaniu naleśników można “eksperymentować" z farszem. Najprościej wymieszać twaróg ze śmietaną i posolić. Każdy naleśnik posmarować masą serową, położyć na niego plaster szynki i zawinąć.
    Naleśniki pokrojone jak sushi będą prezentować się oryginalnie.

    Przepis na naleśniki z jajkiem sadzonym. Idealne na śniadanie

    Naleśniki z jajkiem sadzonym - zacznij smacznie dzień
    Naleśniki z jajkiem sadzonym - zacznij smacznie dzieńArchiwum autora

    Naleśniki najczęściej traktujemy jako danie obiadowe, ale można też serwować je na śniadanie. Poniżej przepis na takie z jajkiem sadzonym, żółtym serem i szynką.

    Składniki:

    • kilka naleśników
    • ser żółty w plastrach
    • szynka konserwowa w plastrach
    • jajka
    • sól
    • pieprz
    • masło
    • sos majonezowy

    Opis przygotowania:

    1. Na maśle zrobić jajka sadzone. Przyprawić solą i pieprzem.
    2. Na środku każdego naleśnika umieścić plaster szynki i plaster sera. Na nich położyć jajko sadzone. Boki złożyć do środka, częściowo przykrywając białko. 
    3. Posypać szczypiorkiem. Podawać z sosem majonezowym.

    Krokiety z dwoma farszami: kapuściano-grzybowym i mięsnym

    Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym
    Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonymarchiwum prywatne

    Z naleśników możemy przygotować także krokiety. Poniżej przepisy na farsze: kapusta z grzybami oraz farsz mięsny.

    FARSZ KAPUŚCIANY

    Składniki:

    • 1 główka kapusty włoskiej
    • 1 cebula
    • 1 garść suszonych grzybów leśnych
    • 1 łyżka masła
    • sól
    • pieprz

    PANIERKA:

    • jajka
    • bułka tarta

    FARSZ MIĘSNY

    Składniki:

    • 800 g łopatki wieprzowej
    • 1 cebula
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1 kajzerka
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • 2 listki laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego

    PANIERKA:

    • 2 jajka
    • bułka tarta

    Opisy przygotowania:

    1. Przygotować farsz kapuściany. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, gotować we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie "al dente". Odcedzić na sicie. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (namoczyć dzień wcześniej) i kapustę. Podsmażyć. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, podlać wodą z grzybów. Uwaga: nie dodawać wody z kapusty, bo jest gorzka.
    2. Przygotować farsz mięsny. Mięso i obrane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą dodać przyprawy, posolić i gotować do miękkości mięsa. W powstałym bulionie namoczyć kajzerkę. Z garnka wyjąć mięso, warzywa i kajzerkę, i odstawić do wystudzenia. Wystudzone produkty zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Na naleśniki nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
    4. Na patelni roztopić masło klarowane i na nim smażyć krokiety. 

    Krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

    Jak przygotować naleśniki na słodko? Przepis, który zawsze się udaje

    Naleśniki zwykle kojarzą nam się z czymś słodkim, nie może więc zabraknąć przepisów na słodkie farsze.

    Naleśniki na słodko

    Składniki:

    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka wody gazowanej
    • 2 łyżki cukru
    • szczypta soli

    Opis przygotowania:

    1. Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 1/2 godziny. 
    2. Smażyć na patelni - z obu stron, na złoty kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło).

    NADZIENIE SEROWE

    Składniki:

    • 250 g białego sera
    • 5 łyżek śmietanki
    • 1 łyżka cukru
    • cynamon

    NADZIENIE JABŁKOWE

    Składniki:

    • 4  jabłka
    • cynamon
    • cukier

    Opis przygotowania:

    1. Przygotować nadzienie serowe. Ser włożyć do miski rozdrobnić widelcem, dodać śmietankę, posłodzić, przyprawić cynamonem i wymieszać.
    2. Przygotować nadzienie jabłkowe. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć na patelnię, przyprawić cynamonem i posłodzić jeśli są zbyt mało słodkie. Podlać woda i na małym ogniu prażyć ciągle mieszając aż powstanie jednolita masa.
    3. Naleśniki posmarować nadzieniem i zwinąć w trójkąty.

    Bezglutenowe naleśniki na bazie mąki gryczanej i migdałowej

    Naleśniki można przygotować również w wersji bezglutenowej
    Naleśniki można przygotować również w wersji bezglutenowejarchiwum prywatne

    Ponieważ nie wszyscy tolerują gluten, moja kolejna propozycja to naleśniki na bazie mąki gryczanej i migdałowej.

    Składniki:

    • 4 jajka
    • szczypta soli
    • 2 łyżki cukru
    • 2 szklanki mąki gryczanej
    • 2 łyżki mąki migdałowej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ½ l - wody
    • olej do smażenia

    DO PODANIA:

    • powidła śliwkowe
    • dżem

    Opis przygotowania:

    1. Jajka wbić do miski. Posolić i posłodzić. Wsypać mąkę gryczaną oraz migdałową. Przyprawić cynamonem, wlać szklankę wody i zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gładkie, wlać drugą szklankę wody. Ponownie zmiksować i wstawić do lodówki na ½ godziny.
    2. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju. Usmażyć naleśniki. Posmarować powidłami lub dżemem. Złożyć na ćwiartki.

    Jak sami widzicie pomysłów na naleśniki nie brakuje. Ich smakiem mogą cieszyć się wszyscy - nawet ci, którzy nie tolerują glutenu. Mam nadzieję, że powyższe przepisy, zarówno na wykonanie samych naleśników, ale też na farsze, przypadną wam do gustu.

    Góralskie naleśniki z oscypkiem i żurawinąInteria Kulinaria
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas