Zupa-krem z porów. Ewa Wachowicz poleca tym, co na diecie

Jeśli jesteś na diecie albo po prostu wraz z nadejściem wiosny naszła cię ochota na odchudzenie menu, ta zupa będzie do tego idealna. Krem z porów, niby niepozorny, powala smakiem.

Zupa krem z porów
Zupa krem z porówmateriał partnera

Składniki:

  • 300 g pora
  • bulion jarzynowy
  • ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem

Opis przygotowania:

  1. Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył. 
  2. Gotować przez 30-40 minut.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
  4. Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. 
  5. Dolać szklankę mleka. 
  6. Przyprawić dosmaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  7. Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  8. Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem. 
  9. Białą część zrumienić na łyżce masła. 
  10. Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.
„Ewa gotuje”: Serowy krem z ziemniaków, cebuli i czosnkuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas