Zupa-krem z porów. Ewa Wachowicz poleca tym, co na diecie
Jeśli jesteś na diecie albo po prostu wraz z nadejściem wiosny naszła cię ochota na odchudzenie menu, ta zupa będzie do tego idealna. Krem z porów, niby niepozorny, powala smakiem.
Składniki:
- 300 g pora
- bulion jarzynowy
- ziemniak
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
Opis przygotowania:
- Białe części porów obrać z wierzchniej warstwy, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki, zalać bulionem - tak, by płyn je przykrył.
- Gotować przez 30-40 minut.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w zgrabną kostkę i ugotować z odrobiną soli.
- Pory przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem.
- Dolać szklankę mleka.
- Przyprawić dosmaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia.
- Dymkę opłukać, osączyć, posiekać razem ze szczypiorem.
- Białą część zrumienić na łyżce masła.
- Na talerz nałożyć ziemniaki, zalać kremem, udekorować smażoną dymką i posiekanym szczypiorem.
Polecamy również: Proste przepisy z rabarbarem. Placek i racuchy Ewy Wachowicz nie mają sobie równych