Co powiecie na cukiniowe ciasto? Smakuje obłędnie. Przepis od Ewy Wachowicz
Ciasto z cukinii? Oczywiście! Ewa Wachowicz wielokrotnie zachęcała do zastępowania tradycyjnych słodyczy owocami. - Tak naprawdę warto mieć jednak na uwadze, że również na bazie warzyw można przygotowywać desery. Smakują oryginalnie i są zdrowsze - pisała w jednym z felietonów. Jeśli chociaż przez chwilę zastanawialiście się, jak może smakować takie cukiniowe ciasto - oto przepis.
Cukinia świetnie sprawdzi się nie tylko w leczo czy w sałatce. To warzywo idealnie sprawdzi się także jako składnik deseru. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, wypróbuj przepis od Ewy Wachowicz na ciasto z cukinii. Jest wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto z cukinii
- 1 młoda cukinia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju z pestek winogron
- 120 ml maślanki
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na dekorację
- lukier z kieliszkiem limoncello
Czytaj również: 5 powodów, dla których warto jeść cukinię
Przygotowanie ciasta z cukinii. Tak robi je Ewa Wachowicz
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki).
- Dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Następnie do miski wbij jajka. Wsyp cukier. Zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia. Wsyp połowę mąki. Wlej olej. Zmiksuj. Dosyp resztę mąki, wlej maślankę, uperfumuj skórką otartą z cytryny, wyciśnij sok i ponownie zmiksuj.
- Cukinię mocno odciśnij i dodaj do ciasta. Wymieszaj i przełóż do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
- Wystudź i udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.
Smacznego!
Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na: