Co powiecie na cukiniowe ciasto? Smakuje obłędnie. Przepis od Ewy Wachowicz

Ciasto z cukinii? Oczywiście! Ewa Wachowicz wielokrotnie zachęcała do zastępowania tradycyjnych słodyczy owocami. - Tak naprawdę warto mieć jednak na uwadze, że również na bazie warzyw można przygotowywać desery. Smakują oryginalnie i są zdrowsze - pisała w jednym z felietonów. Jeśli chociaż przez chwilę zastanawialiście się, jak może smakować takie cukiniowe ciasto - oto przepis.

Ewa Wachowicz poleca ciasto z cukinii
Ewa Wachowicz poleca ciasto z cukinii archiwum prywatne

Cukinia świetnie sprawdzi się nie tylko w leczo czy w sałatce. To warzywo idealnie sprawdzi się także jako składnik deseru. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, wypróbuj przepis od Ewy Wachowicz na ciasto z cukinii. Jest wilgotne, aromatyczne i rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto z cukinii

  • 1 młoda cukinia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju z pestek winogron
  • 120 ml maślanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na dekorację 

  • lukier z kieliszkiem limoncello

Przygotowanie ciasta z cukinii. Tak robi je Ewa Wachowicz

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). 
  2. Dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Następnie do miski wbij jajka. Wsyp cukier. Zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia. Wsyp połowę mąki. Wlej olej. Zmiksuj. Dosyp resztę mąki, wlej maślankę, uperfumuj skórką otartą z cytryny, wyciśnij sok i ponownie zmiksuj.
  4. Cukinię mocno odciśnij i dodaj do ciasta. Wymieszaj i przełóż do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
  5. Wystudź i udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.

Smacznego!

Polecamy również przepisy Ewy Wachowicz na:

„Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas