Co powiecie na cukiniowe ciasto? Smakuje obłędnie. Przepis od Ewy Wachowicz

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Zły
angry
8
Udostępnij
Ewa Wachowicz poleca ciasto z cukinii
Ewa Wachowicz poleca ciasto z cukinii archiwum prywatne

Zobacz również:

    Składniki na ciasto z cukinii 

    • 1 młoda cukinia
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • ¾ szklanki cukru
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 120 ml oleju z pestek winogron
    • 120 ml maślanki
    • skórka otarta z cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • lukier z kieliszkiem limoncello

    Przygotowanie ciasta z cukinii. Tak robi je Ewa Wachowicz 

    1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). 
    2. Dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw.
    3. Następnie do miski wbij jajka. Wsyp cukier. Zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia. Wsyp połowę mąki. Wlej olej. Zmiksuj. Dosyp resztę mąki, wlej maślankę, uperfumuj skórką otartą z cytryny, wyciśnij sok i ponownie zmiksuj.
    4. Cukinię mocno odciśnij i dodaj do ciasta. Wymieszaj i przełóż do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
    5. Wystudź i udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.
    „Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsatPolsat
    emptyLike
    Lubię to
    Lubię to
    like
    7
    Super
    relevant
    0
    Hahaha
    haha
    0
    Szok
    shock
    0
    Smutny
    sad
    0
    Zły
    angry
    1
    Lubię to
    like
    Zły
    angry
    8
    Udostępnij
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Przejdź na