Co wolno, a czego lepiej nie wkładać do zamrażalnika? Najważniejsze zasady mrożenia produktów spożywczych

Choć dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez niej życia, pierwszą chłodziarkę z zamrażarką wynaleziono dopiero w 1939 roku. Współcześnie zamrażanie żywności to jeden z najprostszych sposobów na przedłużenie jej trwałości. Dowiedz się, ile może przetrwać zamrożone jedzenie, a których produktów lepiej nie wkładać do zamrażalnika.

Odpowiednio przechowywane produkty spożywcze możemy trzymać w zamrażalniku nawet przez rok
Odpowiednio przechowywane produkty spożywcze możemy trzymać w zamrażalniku nawet przez rok123RF/PICSEL

  • Każdego roku ogromne ilości jedzenia lądują w koszu. Sposobem na ograniczenie marnowania żywności jest jej mrożenie.
  • Mrożenie sezonowych owoców i warzyw pozwala urozmaicać jadłospis w sezonie jesienno-zimowym.
  • Poddawanie produktów spożywczych mrożeniu pozbawia je zaledwie 10-30% wartości odżywczych. Tym samym cały proces uznaje się za jedną z najlepszych metod obróbki żywności.

Mrożenie jedzenia - podstawowe zasady

Zabierając się za mrożenie produktów spożywczych, dobrze jest pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Każde opakowanie warto szczegółowo opisać. Nazwa produktu oraz data wstawienia do zamrażalnika pomoże obliczyć maksymalną datę do spożycia. Gulasze, zupy oraz sosy powinny być całkowicie wystudzone, a następnie przelane do szczelnie zamykanych pojemników. Jeśli chcemy móc szybko odgrzać zamrożone dania, warto poporcjować je do woreczków strunowych.

Co można bezpiecznie mrozić?

  • Warzywa i owoce - mrożenie nie wpływa na zmianę smaku oraz wyglądu warzyw i owoców. To sposób, który pozwala na maksymalne zachowanie znajdujących się w nich witamin oraz składników odżywczych. Odpowiednio przygotowane i zamrożone owoce oraz warzywa mogą z powodzeniem przetrwać nawet rok.
  • Mięso i ryby - warto pamiętać, że do mrożenia nadaje się każdy gatunek surowego mięsa. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą czasem, w którym po zamrożeniu nadają się do spożycia. Wołowina i cielęcina może leżeć w zamrażalniku do 8 miesięcy, wieprzowina do 6 miesięcy, mięso mielone do 2 miesięcy, gulasz do 6 miesięcy, ryby słodkowodne do 4 miesięcy. Najkrócej możemy przechowywać mięso drobiowe. Przydatne do spożycia będzie maksymalnie do 3 miesięcy. Dzieje się tak ze względu na sporą ilość tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają.
  • Gotowe dania - jeśli przygotowaliśmy ich zbyt wiele, a nie chcemy marnować żywności, dobrze jest zdecydować się na zamrożenie części jedzenia. Które dania z powodzeniem poleżą w zamrażalniku? Gotowe spody do pizzy, domową pizzę, placki, pierogi, klopsiki, krokiety, a nawet zapiekanki. Zupy najlepiej zamrażać w specjalnych plastikowych pojemnikach, a bulion w silikonowych foremkach do lodu.
  • Chleb - jednym ze skuteczniejszych sposobów na przedłużenie trwałości pieczywa jest jego mrożenie. Wystarczy świeżo wypieczony chleb zapakować w foliową lub papierową torebkę i zamrozić. Tak przygotowany możemy przechowywać w zamrażalniku ok. 3 miesiące.

Pojemniki do mrożenia

Mrożone produkty najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Mrożone produkty najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach123RF/PICSEL

Jeśli chcemy, by zamrożona żywność przetrwała w zamrażalniku jak najdłużej, warto przechowywać ją zamykanych w pojemnikach. Najlepiej sprawdzą się te wykonane z tworzywa lub szkła. Strunowe woreczki foliowe idealnie nadadzą się do mrożenia dań z sosem. Potrawy płynne należy wlewać maksymalnie do ¾ wysokości pojemnika, gdyż zamrożona ciecz zawsze zwiększa swoją objętość.

Czego lepiej nie zamrażać?

  • Produkty bogate w wodę - mrożeniu nie warto poddawać m.in. warzyw i owoców z dużą zawartością wody. W trakcie zamarzania woda zamienia się w kryształki lodu, które rozrywają błony komórkowe. Efektem tego procesu jest utrata jędrności oraz konsystencji warzywa i owoców. Do tej grupy zaliczają się: ogórek, pomidor, sałata, rzodkiewki, jabłka, pomarańcze, cytryny, kiwi. Jeśli jednak planujemy wykorzystać zamrożone owoce do smoothie, nic nie stoi na przeszkodzie.
  • Nabiał - mleko, jogurty, śmietana oraz miękkie sery, w tym ricotta, mozzarella i ser śmietankowy, nie nadają się do zamrażania. Jeśli poddamy je najpierw zamrożeniu, a potem rozmrozimy, zauważymy, że doszło do rozwarstwienia. To spowoduje całkowitą utratę konsystencji. To samo tyczy się kremu do ciast, budyniu oraz majonezu.
  • Produkty o dużej zawartości skrobi - ugotowany makaron, ryż lub ziemniaki po rozmrożeniu nie będą nadawały się do spożycia. Staną się miękkie i papkowate, a utrata konsystencji sprawi, że już sam ich wygląd będzie nieapetyczny.
  • Jajka - w przypadku tego produktu zdania są podzielone. Część osób twierdzi, że można zamrozić surowe jajko, ale trzeba liczyć się z ryzykiem pęknięcia skorupki. Jeśli zamrozimy ugotowane jajko, po rozmrożeniu stanie się gumowate i niesmaczne. Inni przekonują, że jeśli chcemy zamrozić jajko, warto najpierw je rozbić, a następnie oddzielić żółtko od białka i zamrozić oddzielnie.
  • Napoje - pod żadnym pozorem nie wolno mrozić napojów w szklanych butelkach. Grozi to ich rozsadzeniem oraz osadzeniem odłamków szkła na przechowywanej żywności, a nawet uszkodzeniem całego zamrażalnika. Podobnie zachowują się napoje gazowane. W przypadku soków owocowych, jeśli poddamy je zamrożeniu, a następnie rozmrozimy, zauważymy, że uległy odwarstwieniu.

Poprawne korzystanie z zamrażalnika

Nie wolno dopuścić do rozmrożenia i ponownego zamrożenia żywności
Nie wolno dopuścić do rozmrożenia i ponownego zamrożenia żywności123RF/PICSEL

Istotne do zachowania świeżości i trwałości przechowywanych w zamrażalniku produktów jest utrzymanie właściwej i niezmiennej temperatury. Najlepiej jeśli oscyluje w okolicach -18 st. C. Rozmrażana oraz powtórnie zamrażana żywność może być niebezpieczna dla zdrowia. Lepiej jest unikać takiego rozwiązania. Jeśli zjemy np. rozmrożone mięso, możemy narazić się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dzieje się tak, gdyż zamrażanie nie eliminuje drobnoustrojów, a jedynie wprowadza je w stan uśpienia. Po rozmrożeniu mikroorganizmy zaczynają namnażać się w tempie zawrotnym. Od tej reguły istnieje jeden wyjątek. Jeśli poddamy rozmrożony produkt obróbce termicznej, możemy z powodzeniem ponownie go zamrozić. Powtórne zamrożenie raz odmrożonego produktu powoduje, że wytraca jeszcze więcej wartości odżywczych oraz smakowych.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas