Co wolno, a czego lepiej nie wkładać do zamrażalnika? Najważniejsze zasady mrożenia produktów spożywczych

Odpowiednio przechowywane produkty spożywcze możemy trzymać w zamrażalniku nawet przez rok
Odpowiednio przechowywane produkty spożywcze możemy trzymać w zamrażalniku nawet przez rok123RF/PICSEL
  • Każdego roku ogromne ilości jedzenia lądują w koszu. Sposobem na ograniczenie marnowania żywności jest jej mrożenie.
  • Mrożenie sezonowych owoców i warzyw pozwala urozmaicać jadłospis w sezonie jesienno-zimowym.
  • Poddawanie produktów spożywczych mrożeniu pozbawia je zaledwie 10-30% wartości odżywczych. Tym samym cały proces uznaje się za jedną z najlepszych metod obróbki żywności.

Mrożenie jedzenia - podstawowe zasady

Co można bezpiecznie mrozić?

Zobacz również:

    • Warzywa i owoce - mrożenie nie wpływa na zmianę smaku oraz wyglądu warzyw i owoców. To sposób, który pozwala na maksymalne zachowanie znajdujących się w nich witamin oraz składników odżywczych. Odpowiednio przygotowane i zamrożone owoce oraz warzywa mogą z powodzeniem przetrwać nawet rok.
    • Mięso i ryby - warto pamiętać, że do mrożenia nadaje się każdy gatunek surowego mięsa. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą czasem, w którym po zamrożeniu nadają się do spożycia. Wołowina i cielęcina może leżeć w zamrażalniku do 8 miesięcy, wieprzowina do 6 miesięcy, mięso mielone do 2 miesięcy, gulasz do 6 miesięcy, ryby słodkowodne do 4 miesięcy. Najkrócej możemy przechowywać mięso drobiowe. Przydatne do spożycia będzie maksymalnie do 3 miesięcy. Dzieje się tak ze względu na sporą ilość tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają.
    • Gotowe dania - jeśli przygotowaliśmy ich zbyt wiele, a nie chcemy marnować żywności, dobrze jest zdecydować się na zamrożenie części jedzenia. Które dania z powodzeniem poleżą w zamrażalniku? Gotowe spody do pizzy, domową pizzę, placki, pierogi, klopsiki, krokiety, a nawet zapiekanki. Zupy najlepiej zamrażać w specjalnych plastikowych pojemnikach, a bulion w silikonowych foremkach do lodu.
    • Chleb - jednym ze skuteczniejszych sposobów na przedłużenie trwałości pieczywa jest jego mrożenie. Wystarczy świeżo wypieczony chleb zapakować w foliową lub papierową torebkę i zamrozić. Tak przygotowany możemy przechowywać w zamrażalniku ok. 3 miesiące.

    Pojemniki do mrożenia

    Mrożone produkty najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach
    Mrożone produkty najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach123RF/PICSEL

    Czego lepiej nie zamrażać?

    • Produkty bogate w wodę - mrożeniu nie warto poddawać m.in. warzyw i owoców z dużą zawartością wody. W trakcie zamarzania woda zamienia się w kryształki lodu, które rozrywają błony komórkowe. Efektem tego procesu jest utrata jędrności oraz konsystencji warzywa i owoców. Do tej grupy zaliczają się: ogórek, pomidor, sałata, rzodkiewki, jabłka, pomarańcze, cytryny, kiwi. Jeśli jednak planujemy wykorzystać zamrożone owoce do smoothie, nic nie stoi na przeszkodzie.
    • Nabiał - mleko, jogurty, śmietana oraz miękkie sery, w tym ricotta, mozzarella i ser śmietankowy, nie nadają się do zamrażania. Jeśli poddamy je najpierw zamrożeniu, a potem rozmrozimy, zauważymy, że doszło do rozwarstwienia. To spowoduje całkowitą utratę konsystencji. To samo tyczy się kremu do ciast, budyniu oraz majonezu.
    • Produkty o dużej zawartości skrobi - ugotowany makaron, ryż lub ziemniaki po rozmrożeniu nie będą nadawały się do spożycia. Staną się miękkie i papkowate, a utrata konsystencji sprawi, że już sam ich wygląd będzie nieapetyczny.
    • Jajka - w przypadku tego produktu zdania są podzielone. Część osób twierdzi, że można zamrozić surowe jajko, ale trzeba liczyć się z ryzykiem pęknięcia skorupki. Jeśli zamrozimy ugotowane jajko, po rozmrożeniu stanie się gumowate i niesmaczne. Inni przekonują, że jeśli chcemy zamrozić jajko, warto najpierw je rozbić, a następnie oddzielić żółtko od białka i zamrozić oddzielnie.
    • Napoje - pod żadnym pozorem nie wolno mrozić napojów w szklanych butelkach. Grozi to ich rozsadzeniem oraz osadzeniem odłamków szkła na przechowywanej żywności, a nawet uszkodzeniem całego zamrażalnika. Podobnie zachowują się napoje gazowane. W przypadku soków owocowych, jeśli poddamy je zamrożeniu, a następnie rozmrozimy, zauważymy, że uległy odwarstwieniu.

    Poprawne korzystanie z zamrażalnika

    Nie wolno dopuścić do rozmrożenia i ponownego zamrożenia żywności
    Nie wolno dopuścić do rozmrożenia i ponownego zamrożenia żywności123RF/PICSEL
    Mrożone muffinki z granolą – jak je zrobić?Interia Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?