Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety
Poszukiwania zamienników pieczywa w diecie nie zawsze są podyktowane kwestiami zdrowotnymi czy dietetycznymi. Często wynikają z chęci zerwania z żywieniową monotonią, ponieważ kanapki to nadal dla wielu osób najprostszy sposób na przygotowanie pierwszego i drugiego śniadania, lunchu do pracy czy kolacji. Podpowiadamy, czym zastąpić pieczywo, by jeść różnorodnie i smacznie.
Spis treści:
Nuda w kuchni nie sprzyja zdrowiu
Sklepowe półki uginają się od najróżniejszych produktów spożywczych, często pochodzących z najbardziej egzotycznych zakątków świata. Okazuje się jednak, że niekoniecznie przekłada się to na nasze nawyki żywieniowe i różnorodność na talerzu. Według szacunków specjalistów z zakresu żywienia, na stołach Polaków pojawia się tylko od 8 do 20 różnych produktów.
Trudno wskazać jedną przyczynę. W grę wchodzą przyzwyczajenia wyniesione z domów rodzinnych, brak czasu czy ochoty na eksperymentowanie w kuchni oraz tego, że wiele artykułów spożywczych bazuje na tych samych składnikach. Monotonna dieta doprowadza do niedoborów ważnych składników odżywczych w organizmie, co odbija się bezpośrednio na zdrowiu. Tym razem urozmaicenie w jadłospisie proponujemy zacząć od zamienników pieczywa. Nie musisz całkowicie z niego rezygnować, ale warto poznać alternatywy.
Co jeść zamiast chleba na śniadanie? Pomysł na pieczywo niskowęglowodanowe
Jakiś czas temu głośno zrobiło się o diecie ketogenicznej. Opiera się przede wszystkim na spożywaniu tłuszczów i białek przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. To duża rewolucja w żywieniu - zwłaszcza dla osób, które do tej pory nie wyobrażały sobie rozpoczęcia dnia bez puszystej bułeczki lub chleba z chrupiącą skórką.
Potrzeba matką wynalazku, więc pojawiło się mnóstwo przepisów, które mają zagłuszać tęsknotę za pieczywem. Dużą popularnością cieszy się chlebek chmurka (z angielskiego "cloud bread") znany również jako chleb oopsie.
Jeden z najprostszych przepisów na chleb chmurkę składa się z trzech składników. Potrzebujesz:
- 3 jajka
- 85 gramów śmietankowego serka
- 2 gramy proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij przy pomocy miksera, aby uzyskać sztywną pianę. Po chwili dodaj proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksuj.
- Żółtka połącz z serkiem. Wymieszaj w taki sposób, aby powstała jednolita masa.
- Niewielkimi porcjami dodawaj do niej pianę z białek, cały czas mieszając.
- Na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje "pieczywa" przy pomocy łyżki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150°C. Piecz pół godziny.
Chlebek białkowy możesz podawać z warzywnymi pastami, tapenadą i ulubionymi warzywami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować go także na słodko.
Naleśniki i tortille jako alternatywa dla chleba
Gotowe tortille pszenne i pełnoziarniste kupić można w wielu sklepach spożywczych, więc to doskonała opcja dla zabieganych kucharzy. Placki kojarzone z kuchnią meksykańską doskonale smakują z wytrawnym farszem, zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim, więc okażą się bardzo dobrą alternatywą dla kanapek. Do podawania na ciepło i na zimno.
Jeśli masz trochę wolnego czasu w kuchni, przygotuj samodzielnie naleśniki. W apetyczne placki zawiniesz nadzienie na słono i na słodko. Bez problemu je odgrzejesz lub zapakujesz na wynos do pracy czy na wycieczkę. Smakują o niebo lepiej niż czerstwe pieczywo!
Czym zastąpić chleb? Smakołyk z nutą nostalgii
Ciekawym zamiennikiem chleba są tradycyjne podpłomyki. To również rodzaj placków, które przygotowuje się z mąki i wody. Zajadać je można z warzywnymi smarowidłami lub serwować do różnorodnych potraw jednogarnkowych - gulaszy, zup i potrawek. Pasują do dań głównych przyrządzanych z dużą ilością sosu. Dzięki podpłomykom zjesz go do ostatniej kropli.
Kanapki inaczej, czyli warzywa na gorąco
To rozwiązanie sprawdzi się znakomicie, kiedy zastanawiasz się, czym zastąpić chleb na kolację. Wieczorami lepiej jeść lekko, by nie obciążać żołądka przed nocną regeneracją podczas snu. Choć może się to wydawać nieoczywistym pomysłem, pieczone plastry warzyw doskonale zastąpią spowszedniałe kanapki. Przy okazji dostarczysz ciału większą porcję witamin.
Jakie warzywa wykorzystać? Pieczone albo grillowane plastry cukinii, bakłażanów albo batatów urozmaicą twój jadłospis i będą sposobem na przygotowanie kolacji na ciepło. Serwuj je z serami, świeżymi warzywami, nasionami i lekkim dressingiem albo dipem jogurtowo-ziołowym.
Polecamy: