Reklama

Reklama

Co zrobić, by biszkopt był puszysty? Ten przepis nie każdy zna!

Biszkopt to podstawa każdego idealnego tortu. Powinien być delikatny, lekki i puszysty. Wiele osób uważa, że proszek do pieczenia to niezbędny składnik udanego biszkoptu. Tymczasem, nasze babcie miały inny sposób na to, aby ciasto nie opadło wraz z utratą temperatury. O czym warto pamiętać podczas pieczenia biszkoptu?

Biszkopt jest bazą wielu ciast. Bez niego trudno wyobrazić sobie piętrowe torty, które kuszą swoim wyglądem. Niektórzy podczas ich tworzenia przekładają ciasto dżemem lub konfiturą. Inni preferują masy wykonany na bazie serka mascarpone. Podstawą idealnego tortu, jest jednak nie nadzienie, a puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach. Jak wykonać je prawidłowo? Aby ciasto wyrosło wysokie i puszyste, wcale nie musimy dodawać do niego proszku do  pieczenia. Wystarczy, że zastosujemy pewien trik, o jakim pamiętały nasze babcie.

Składniki:

¾ szklanki mąki pszennej tortowej

Reklama

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

5 dużych jajek

3/4 szklanki drobnego cukru

Idealny biszkopt. Jak go wykonać?

Gdy przygotujemy już wszystkie składniki, możemy przystąpić do działania. Przepis jest niezwykle prosty. Na początek należy oddzielić żółtka od białek. Następnie białka umieszczamy w misce i ubijamy je przez kilka minut, aż piana zrobi się sztywna. Bardzo ważne jest, aby kontrolować czas, ponieważ zbyt długie "bicie" piany może sprawić, że biszkopt nie będzie puszysty.

Do ubitej piany,  cięgle mieszkając, należy powoli dodawać cukier. Później w ten sam sposób dodajemy również żółtka.

Pozostawiając mikser na minimalnych obrotach, dodajemy powoli mąki: ziemniaczaną oraz pszenną. Po połączeniu wszystkich składników biszkopt pieczemy do "suchego patyczka" zazwyczaj jest to około 30 do 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączonym termoobiegiem.

Chociaż przepis na idealny biszkopt wydaje się banalnie prosty, aby wykonać perfekcyjne ciasto, należy zadbać o szczegóły. Wiele osób pomija istotne kwestie. O czym warto pamiętać?

Idealny biszkopt: przesiej mąkę

Większość osób doskonale wie, że w przypadku biszkoptu zdecydowanie najlepiej sprawdza się mąka pszenna typu 450. W awaryjnych sytuacjach możemy użyć również mąki krupczatki typu 500. Bardzo ważne jest jednak, aby przed połączeniem składników przesiać mąkę przez sitko, najlepiej kilkukrotnie.

Idealny biszkopt: jajka wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej

Wyjmujesz jajka z lodówki i od razu zaczynasz ubijać białko? To częsty błąd, który powoduje, że biszkopt nie jest odpowiednio puszysty. Jajka wyjmij odpowiednio wcześniej, tak by mogły się ogrzać. Temperatura pokojowa sprawia, że piana jajeczna podczas ubijania zostaje mocniej napowietrzona. Dzięki temu ciasto po wyjęciu z piekarnika jest znacznie bardziej puszyste.   

Idealny biszkopt: rzuć nim z wysokości

Jeśli chcesz, by biszkopt wyszedł puszysty, zaraz po wyjęciu z piekarnika, zrzuć go z wysokości około 30-40 centymetrów. Wówczas ciasto nie oklapnie wraz z utratą temperatury. Dlaczego?

Cukiernicy twierdzą, że pęcherzyki powietrza które gromadzą się w ciepłym cieście w trakcie powolnego studzenia, ulatują do góry i opuszczą biszkopt. To właśnie ten proces sprawia, że ciasto opada i staje się płaskie. Podczas energicznego zrzucenia pozbywamy się pęcherzy gwałtownie. Dzięki temu biszkopt zachowuje sprężystość i nie traci znacznie na wysokości.

***
Przeczytaj również: 

Rekord! Rzeźba Magdaleny Abakanowicz sprzedana za 11 mln złotych

Polskie gwiazdy zaliczyły poważną halloweenową wpadkę

Wzburzona Maryla Rodowicz opowiada o byłym mężu! Nie hamowała się

Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje