Co zrobić, by kawa jeszcze lepiej smakowała?
Dla niektórych poranek bez małej czarnej jest niepełny. Inni bez niej nie są w stanie się dobudzić ani zacząć funkcjonować na pełnych obrotach. Jednak kawa kawie nierówna. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej.
Zdaniem koneserów, mieloną kawę, która okazała się za słaba, może uratować dodatek łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Z kolei, w odwrotnej sytuacji, gdy kawa wydaje się za mocna, złagodzi ją dodatek kakao. Szczypta kakao sprawi też, że smak kawy stanie się bardziej wykwintny.
Jeśli kawa wydaje się nam zbyt gorzka, a nie chcemy jej dosładzać, warto dodać do niej... szczyptę soli. Zawarte w tej przyprawie jony sodu skutecznie wyeliminują posmak kawowej goryczki.
Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody. Najłatwiej to osiągnąć przy pomocy kuchennej wagi elektronicznej.
Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.
A jeżeli będziemy chcieli pozbyć się zapachu czosnku lub cebuli z ust, powinniśmy rozgryźć kilka ziarenek palonej kawy.
***Zobacz także