Co zrobić, by kawa jeszcze lepiej smakowała?

Dla niektórych poranek bez małej czarnej jest niepełny. Inni bez niej nie są w stanie się dobudzić ani zacząć funkcjonować na pełnych obrotach. Jednak kawa kawie nierówna. Podpowiadamy, co zrobić, by smakowała jak najlepiej.

Gorąca, aromatyczna, pyszna!
Gorąca, aromatyczna, pyszna!123RF/PICSEL

Zdaniem koneserów, mieloną kawę, która okazała się za słaba, może uratować dodatek łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Z kolei, w odwrotnej sytuacji, gdy kawa wydaje się za mocna, złagodzi ją dodatek kakao. Szczypta kakao sprawi też, że smak kawy stanie się bardziej wykwintny.

Jeśli kawa wydaje się nam zbyt gorzka, a nie chcemy jej dosładzać, warto dodać do niej... szczyptę soli. Zawarte w tej przyprawie jony sodu skutecznie wyeliminują posmak kawowej goryczki.

Za idealną proporcję kawy do wody uchodzi 1:20 - co oznacza jedną porcję kawy na dwadzieścia porcji wody. Najłatwiej to osiągnąć przy pomocy kuchennej wagi elektronicznej.

Kawa przechowywana długo siłą rzeczy stopniowo wietrzeje i traci aromat. Najgorszym pomysłem jest trzymanie jej w lodówce, w takich warunkach będzie absorbowała zapachy innych produktów znajdujących się tam. Przesypywanie do metalowej puszki również szkodzi walorom smakowym kawy. Najlepiej przechowywać ją w szafce, w oryginalnym opakowaniu, w którym została kupiona i nie mielić jej na zapas.

A jeżeli będziemy chcieli pozbyć się zapachu czosnku lub cebuli z ust, powinniśmy rozgryźć kilka ziarenek palonej kawy.

***Zobacz także

"Ewa gotuje": Galaretka z cydruPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas