Co zrobić z burakami z barszczu? Trzy pomysły szefów kuchni

Co zrobić z burakami z barszczu?
Co zrobić z burakami z barszczu?123RF/PICSEL

Kulinarne podstawy

  • Po pierwsze: Do pracy przystępuj, gdy warzywa całkowicie wystygną.
  • Po drugie: Zawsze miej pod ręką rękawiczki ochronne. Buraczany sok momentalnie farbuje, a usunięcie purpurowych plam z dłoni to niemałe wyzwanie.

Co zrobić z burakami z barszczu, czyli szybki dodatek na ciepło

Zobacz również:

    • Pół kilograma ugotowanych i ostudzonych buraków zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, następnie wrzuć starte warzywa i podsmażaj je na małym ogniu przez około siedem-osiem minut.
    • Podczas obróbki często mieszaj, doprawiając je czterema łyżkami soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz jedną łyżką cukru.
    • Pod koniec dodaj 150 mililitrów kwaśnej śmietany 12%. Mieszaj i smaż jeszcze przez dwie minuty. Gotowe!

    Co zrobić z buraków po zakwasie? Chrupiąca przekąska na wyciągnięcie ręki

    • Warzywa osusz i pokrój w plasterki.
    • Ułóż je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15 minut.
    • Pamiętaj, by podczas obróbki odwrócić warzywne plasterki na drugą stronę. Dzięki temu upieką się równomiernie.

    Zaskocz bliskich burgerami z buraka

    • W pierwszej kolejności ugotuj 100 gramów kaszy jaglanej według zaleceń producenta.
    • Dwa duże buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posiekaj jedną czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku.
    • Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażaj cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek.
    • Ugotowaną kaszę przesyp do dużej miski. Dodaj cebulę, czosnek oraz starte buraczki.
    • Dopraw solą i pieprzem według uznania, a także jedną łyżką musztardy.
    • Wymieszaj i formuj niewielkie burgery. Następnie smaż je na patelni z rozgrzanym olejem przez trzy-cztery minuty z każdej strony.
    Czas na lepsze. Odcinek 3interiaINTERIA.PL