Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują!
Śledzie zazwyczaj podajemy z cebulą czy w śmietanie. Aby wprowadzić nowy smak, polecamy przepis Ewy Wachowicz. Prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznaje, że śledzie po grecku to hit wśród jej rodziny. Jak je przygotować? Oto przepis.
Śledzie po kaszubsku, w oleju, w sosie musztardowym, z żurawiną, z cebulką, tradycyjne śledzie w śmietanie. Opcji na przygotowanie śledzi jest mnóstwo i trudno czasem zdecydować się, w jakiej formie chcemy podać je gościom. W jednym z felietonów na Styl.pl znana restauratorka Ewa Wachowicz przyznała, że śledzie po grecku zawsze robią furorę. Jeśli macie ochotę zaskoczyć gości, podać na świąteczny stół coś obłędnego w smaku, oto przepis.
Przepis Ewy Wachowicz na śledzie po grecku
Śledzie po grecku - składniki
- 400 g płatów śledziowych
- 400 g marchewki
- 400 g cebuli
- 100 g rodzynek
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki oleju
Przygotowanie śledzi po grecku
- Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli.
- Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda).
- Po wyjęciu z wody, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule obrać i pokroić w "ósemki" (jeśli są duże - trzeba podzielić je na 16 kawałków).
- Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić!
- Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać i zestawić z ognia.
- Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski.
- Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać.
- Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami. Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować. Wystarczy zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Tą miksturą trzeba zalać śledzie na kilka dni.
Regularne jedzenie śledzi przyczynia się do poprawienia pamięci, a dodatkowo może wzmocnić serce. Najlepiej stawiać na produkty mrożone albo świeże, ale nie zawsze łatwo je dostać. Bez trudności kupimy jednak te solone. Zawierają one witaminy E, A oraz te z grupy B. Ponadto minerały. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, to jednak nie są one zbyt kaloryczne.
Polecamy również inne przepisy na śledzie: