Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują!

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Śledzie po grecku to ciekawa propozycja na świąteczny stół
Śledzie po grecku to ciekawa propozycja na świąteczny stółEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Śledzie po grecku - składniki

  • 400 g płatów śledziowych 
  • 400 g marchewki 
  • 400 g cebuli 
  • 100 g rodzynek 
  • 1 puszka przecieru pomidorowego 
  • ½ szklanki oleju
Jak przyrządzić smaczne śledzie po grecku?
Jak przyrządzić smaczne śledzie po grecku?123RF/PICSEL

Przygotowanie śledzi po grecku 

  1. Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli.
  2. Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda). 
  3. Po wyjęciu z wody, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  4. Cebule obrać i pokroić w "ósemki" (jeśli są duże - trzeba podzielić je na 16 kawałków).
  5. Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić! 
  6. Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać i zestawić z ognia.
  7. Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski. 
  8. Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. 
  9. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami. Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować. Wystarczy zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Tą miksturą trzeba zalać śledzie na kilka dni.
"Zbliżenia". Jerzy Bralczyk w szczerej rozmowie - „o sobie”, sukcesach, porażkach i miłościINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?